27 desembre 2024
spot_img
27 desembre 2024

‘Zero Waste’: com viure sense produir residus

El moviment ‘Zero Waste’ defensa el consum responsable i la reutilització de productes per tal de tenir cura del medi ambient

El paquet de llet de l’esmorzar, el pa de motlle del sandvitx, les barretes energètiques del berenar… Fins i tot la fruita va embolicada en plàstic!

Comprem aquests productes sovint i es venen a la majoria de supermercats tot i que els seus embolcalls perjudiquen el planeta.

És possible reduir i fins i tot eliminar els residus que generem? Segons el moviment ‘Zero Waste’, Residu Zero per la seva traducció al català, la resposta és sí. I tot comença per les decisions que prenem a l’hora d’anar a comprar i de consumir.

 

En què consisteix el moviment ‘Zero Waste’?

Aquest moviment es basa en la regla de les 5 erres: rebutjar el que no necessitem, reduir les nostres necessitat, reutilitzar els envasos i materials i optar pel consum de segona mà, reciclar tot allò que no es pot rebutjar ni reduir i ‘rot’, és a dir, descompondre la matèria orgànica per obtenir-ne abonament natural.

Segons l’Aliança Internacional ‘Zero Waste’, la cultura d’“un sol ús” i el ritme de consum desenfrenat, sobretot als països desenvolupats, provoca problemes mediambientals seriosos.

Per exemple, l’abocament de productes i substàncies químiques sense tractar contamina els llacs, mars i oceans. A l’estiu, per exemple, les platges es massifiquen i cal no tirar escombraries al mar, sobretot plàstics. Triguen entre 100 i 400 anys a degradar-se!

‘Zero Waste’ actua com a lobby, o grup de pressió política, per canviar les decisions dels governs i empreses a favor del medi ambient. També porta a terme campanyes de conscienciació social al voltant del món des d’una òptica ecologista en defensa del planeta i de la salut humana.

 

Zero residus a les cases

Cada vegada generem més residus. Segons un informe del Banc Mundial, les ciutats del món van generar 2.010 milions de tones de residus sòlids el 2016. Si en calculem la mitjana, cada persona hauria generat 0,74 kg de residus al dia. Els experts pronostiquen que aquesta quantitat augmentarà un 70% fins a arribar a 3.400 milions de tones el 2050.

Què podem fer com a ciutadans per millorar aquesta situació? Aquesta és la pregunta que es va haver de fer Bea Johnson, una de les impulsores del moviment ‘Zero Waste’. Ella i la seva família fa 10 anys que eviten generar residus. Va compartir la seva història en el llibre Residu Zero a casa, publicat per Pol·len Edicions.

Per Johnson, el que cal és rebutjar tot allò que realment no necessitem i practicar un consum responsable. Per exemple, dir no a les bosses de plàstic, als fullets de publicitat o als regals que sabem que no farem servir.

 

La guerra contra els plàstics

El Parlament Europeu va aprovar una directiva el 2015 per reduir el consum de bosses de plàstic als 27 estats que formen part de la Unió Europea. Actualment, alguns països encara no han fet lleis sobre aquest tema i és per això que continua celebrant-se el Dia Internacional Sense Bosses de Plàstic.

En el cas d’Espanya, el govern ha elaborat un reial decret que prohibeix vendre utensilis de plàstic d’un sol ús, com les bosses, canyes, coberts o plats. Si s’aprova, aquesta nova mesura entraria en vigor a partir de l’1 de gener de 2020.

Aquest any, Zero Waste Espanya ha llançat una campanya per boicotejar el plàstic, en col·laboració amb Greenpeace. Es volia evitar que els ciutadans compressin productes embolicats en plàstic durant una setmana. Us imagineu com seria el planeta sense plàstics?

 

Junior Report impulsa una xarxa de Revistes Escolars Digitals gestionades per alumnes de secundària. Informa’t sobre el projecte aquí.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.