La ciutat xilena de Punta Arenas celebra el seu carnaval durant el mes de juliol, quan és hivern a l’hemisferi sud
Quan pensem en carnavals llatinoamericans, segurament el primer que ens ve al cap és el del Brasil. Es coneix al món sencer per la seva música i les seves carrosses i disfresses espectaculars.
Segons la tradició, el carnestoltes és una època de festa i diversió abans que comenci la Quaresma, una celebració cristiana dedicada al dejuni i la penitència. Encara que cada any canvia de data, el carnestoltes acostuma a tenir lloc al febrer o març.
Al Brasil se segueix aquesta tradició, però hi ha altres carnavals que se celebren en dates diferents. Un d’aquests és el Carnaval d’Hivern i Focs Artificials de Punta Arenas, una ciutat situada al sud de Xile i del continent sud-americà.
Milers de xilens i visitants d’altres països s’apleguen cada any a l’avinguda Borias per presenciar l’espectacle, que aquest any se celebrarà el 20 i 21 de juliol.
Disfresses per homenatjar la cultura xilena
Les carrosses i disfresses del carnestoltes de Punta Arenas es caracteritzen per inspirar-se en la cultura xilena i de la regió.
En els anomenats “carros alegóricos”, s’hi representen escenes quotidianes o petites obres de teatre que fan referència a la realitat regional, fets històrics o tradicions de la zona.
https://www.instagram.com/p/BldrBNcFMPr/
Com en altres carnestoltes, a Punta Arenas s’escull una reina del carnaval. Diverses noies joves competeixen per ser coronades en un concurs de bellesa previ a la festa.
No obstant això, l’alcalde de la ciutat va decidir estudiar a començament d’any si aquesta tradició calia que continués. Es preguntava si els concursos de bellesa són una forma de sexisme i, al final, el consell municipal va decidir posar fi al certamen.
Malgrat que a Europa és estiu, com que Xile és a l’hemisferi sud el mes de juliol hi coincideix amb l’hivern. Els assistents a la festa hauran d’aguantar les baixes temperatures, entre els 0 ºC i els 10 ºC.
El Carnestoltes d’Hivern és un dels esdeveniments més importants de les Invernadas, un conjunt de festivitats per celebrar l’arribada del fred a la regió. Van començar el 21 de juny, amb el solstici d’hivern.
El invierno se vive en Punta Arenas☃️❄️
Revisa el calendario de nuestras Invernadas 2019!!#PuntaArenas #Invernadas2019 #Chapuzon #Invierno #Carnaval #Estrechodemagallanes #Patagonia #Chile #Programacion pic.twitter.com/aVvgvvsWyq— Visita Punta Arenas (@VisitaPtaArenas) June 6, 2019
L’arribada dels europeus
Punta Arenas és la capital de la regió xilena de Magallanes, que deu el seu nom a Fernando de Magallanes, un navegant portuguès que va explorar la zona per a la corona espanyola el segle xvi. L’expedició anava a la cerca de noves terres i recursos amb els quals comerciar.
Quan va arribar amb la seva tripulació al sud del continent hi va trobar una tribu nativa, els tehuelches. Actualment a Xile ja no en queda cap descendent, però sí que n’hi ha a l’Argentina.
Alguns historiadors expliquen que a Magallanes li va cridar l’atenció que els indígenes tinguessin els peus grossos i per això va decidir anomenar-los ‘patagones’, ja que la paraula fa referència a aquest atribut. D’aquí va sorgir el nom de Patagònia, una regió que avui dia s’estén pel sud de Xile i l’Argentina.
Aquest territori es caracteritza pels paisatges espectaculars i acull diversos parcs naturals de grans dimensions.
Charles Darwin, el científic que va idear la Teoria de l’Evolució, va estudiar les espècies i la naturalesa de la Patagònia al segle xix. Les seves observacions van ser molt importants per al desenvolupament de la ciència.
El ñandú de Darwin (Rhea pennata) es un ave ratite endémica de la Patagonia y meseta andina. Charles Darwin, en su visita a Argentina durante el viaje del Beagle, mandó un ejemplar a Inglaterra. El ornitólogo John Gould lo bautizó como Rhea darwinii en 1837.#Pandatweet pic.twitter.com/M9eoSpNO8m
— El Pulgar del Panda (Jorge Garrido) (@Pulgar_Panda) May 18, 2019
Informa’t de tot a Junior Report | Castellano | Català | English