Sindicats, salari, patronal, comitè d’empresa… qui és qui al món laboral?
Quan entrem al món laboral adoptem unes responsabilitats al nostre lloc de treball, però també tenim una sèrie de drets com a treballadors: dret a treballar un nombre limitat d’hores, a cobrar un sou mínim, a estar protegits en cas d’accident…
Qui s’encarrega de vetllar pel compliment d’aquests drets? Qui els defineix? T’expliquem els principals conceptes del món del treball.
Qui controla el treball?
L’Organització Internacional del Treball (OIT) és una agència de les Nacions Unides que treballa amb governs, ocupadors i treballadors de 187 països per protegir els drets laborals.
La OIT s’encarrega de vigilar que es compleixin algunes normes i drets bàsics i treballa per evitar pràctiques il·legals com l’explotació laboral o el treball infantil.
No pot obligar als països a canviar les seves lleis, però sí pot informar i oferir assessorament per ajudar millorar les condicions laborals.
Este año, el Día Mundial de la #SeguridadYSaludEnElTrabajo y el Día Mundial contra el Trabajo Infantil se unen en una campaña conjunta para mejorar la seguridad y la salud de los trabajadores jóvenes y poner fin al trabajo infantil. [Más info: https://t.co/PBsebW8YtV] pic.twitter.com/mSJn3HdWCs
— OIT (@OITnoticias) April 27, 2018
A la pràctica, cada país té les seves pròpies lleis laborals: quantes hores dura la jornada laboral, quin és el sou mínim que han de pagar les empreses, quantes setmanes dura la baixa de maternitat…
Aquest conjunt de lleis acostuma a recollir-se en un Estatut dels Treballadors.
A més, cada sector professional pot crear el seu propi conveni laboral, que defineix les condicions laborals per a les empreses i treballadors d’aquest sector. Per exemple, el conveni del sector sanitari establirà quant ha de cobrar un pediatra, un cirurgià, una infermera…
Dins de l’empresa
Quan una persona entra a treballar en una empresa, els seus drets i condicions vénen establerts pel seu contracte laboral i el conveni del sector professional.
A les empreses grans, els treballadors i treballadores estan representats pel comitè d’empresa. Aquesta delegació actua en nom de tots els empleats quan cal reclamar drets, negociar amb la directiva o prendre decisions que afecten a tota la plantilla.
En alguns casos, els comitès d’empresa poden estar vinculats a un sindicat: una associació que agrupa treballadors de diverses empreses per defensar els seus drets col·lectivament.
Els sindicats poden tenir abast local, regional, estatal i fins i tot internacional: quants més treballadors i treballadores s’afiliïn, més força tindran les seves reivindicacions.
https://www.instagram.com/p/BiL6f5kF6ZT/?utm_source=ig_embed
Al mateix temps, les empreses també s’agrupen per defensar els seus interessos. A les confederacions o patronals, els empresaris comparteixen experiències i proposen millores per impulsar l’economia de cada sector professional.
Quan els propietaris d’una empresa no compleixen amb les condicions establertes en el contracte, els treballadors poden reclamar fent vaga, un dret reconegut en la majoria d’estatuts de treballadors... I tu, t’hi sumes?
UGT recuerda a la patronal que la Constitución protege el derecho a la huelga http://t.co/zQrtrDfqpY @UGT_Comunica pic.twitter.com/ZIkNcVY6dZ
— Cumbre Social (@SocialcumbreS) June 12, 2014
Informa’t de tot a Junior Report | Castellano | Català | English