26 desembre 2024
spot_img
26 desembre 2024

Trump passa del canvi climàtic

Quines conseqüències té que la primera economia mundial es retiri dels acords de París?

Pocs mesos després de convertir-se en president, Donald Trump va retirar als Estats Units dels acords del clima de París. Aquests acords van ser signats per 195 països de tot el món i es consideren una fita històrica en la lluita contra l’escalfament global.

L’acumulació de gasos d’efecte hivernacle està sobreescalfant la Terra, un procés conegut com escalfament global.

Per evitar que aquesta pujada global de la temperatura perjudiqui encara més el medi ambient i el nostre futur, gairebé tots els països del món es van reunir a la COP 21 de París i es van comprometre a reduir les emissions de gasos contaminants. 

Límits en l’augment de temperatura

Els països que van signar els acords de París estan obligats a prendre mesures per evitar que la temperatura de la Terra pugi més de 2 graus respecte a la temperatura anterior a la Revolució Industrial.

El procés d’industrialització que va començar durant el segle XIX es va aconseguir gràcies a la crema de combustibles fòssils. Des de llavors, la temperatura ja ha pujat gairebé un grau centígrad. L’objectiu ideal de l’acord és limitar l’augment de temperatura global a 1,5 graus abans del 2030.

Els motius de la retirada dels EUA

Trump, un negacionista reconegut que posa en dubte l’existència del canvi climàtic, assegura que ha pres la decisió per “donar als Estats Units unes condicions justes”.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/870412262900740096

No obstant això, la retirada d’Estats Units, un dels països més contaminants del món, posa en perill un acord històric i molt útil per avançar cap a una economia més ecològica.

Va ser Barack Obama, l’anterior president d’Estats Units, qui va signar l’Acord de París al desembre de 2015. Obama volia apostar per una economia més verda i amb poques emissions, promovent activitats industrials menys contaminant al país.

No obstant això, el nou president ha donat prioritat als interessos econòmics dels estats amb reserves de petroli i gas natural, com Texas, Oklahoma o Alaska.

Són els mateixos estats on Trump va guanyar les eleccions, per això la seva decisió resulta tan popular entre els seus votants: ells creuen que la decisió beneficia la seva economia, ja que són productors de combustibles fòssils.

El problema és que altres països segueixin l’exemple d’Estats Units. Si la primera economia mundial no compleix amb els acords, per què haurien de fer-ho la resta de països? Els esforços globals contra el canvi climàtic s’afebleixen.

Junior Report promou el pensament crític dels estudiants. Fes-te soci i dona suport al projecte!

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.