26 desembre 2024
spot_img
26 desembre 2024

Traficants de persones al nord d’Àfrica

Les màfies de Líbia s’aprofiten dels migrants que volen creuar el Mediterrani per enriquir-se posant en perill les seves vida

Líbia és un país de trànsit per a milers de migrants que volen arribar a Europa. La gran majoria fuig de conflictes que tenen lloc a països de l’Àfrica subsahariana, mentre que uns altres simplement volen arribar a Europa per tenir una vida millor.

Per tots ells, Líbia és una de les vies més ràpides per entrar a Europa: la costa líbia queda a uns 300 quilòmetres de les costes italianes, creuant el Mediterrani.

Per a molts d’aquests migrants africans, arribar a Líbia és un viatge costós que pot durar setmanes, mesos i fins i tot anys. Una vegada a la costa, els migrants noliegen unes barques, sovint molt precàries, amb les quals creuen el tros de mar que separa Líbia del sud d’Itàlia.

Molts no ho aconsegueixen. Segons l’Organització Internacional per a les Migracions, al 2017 gairebé 3.000 persones van morir mentre intentaven creuar el Mediterrani. En el que va de 2018, han mort 792 persones, segons denuncia l’ONG Metges sense Fronteres.

Aquests viatges estan organitzats per grups el negoci dels quals consisteix a traficar amb els migrants i refugiats que volen accedir a Europa.

Són les màfies de tràfic de persones i guanyen milions d’euros a costa de la necessitat dels qui fugen d’un conflicte o els somnis d’aquells que volen una vida millor.

Un estat fallit

Aquestes màfies van començar a aparèixer i créixer a Líbia després del canvi de govern que va tenir lloc al 2011. Aquest any, una ona de protestes es va estendre pels països del nord d’Àfrica i Orient Mitjà: la Primavera Àrab.

Aquest moviment social va provocar el canvi de govern a diversos països i va aconseguir enderrocar al dictador libi Muamar el Gadafi.

La caiguda del dictador va generar un caos que encara perdura. Set anys després, tres grups diferents es disputen el poder. Avui dia, a Líbia no existeix un govern que tingui un control total sobre el territori del país, per això se sol dir que és un estat fallit.

La situació de desgovern facilita que les màfies puguin actuar amb impunitat. Alhora, l’absència d’unes autoritats amb les quals dialogar dificulten l’actuació dels països europeus.

Per gestionar les immigració i controlar l’arribada de migrants, la Unió Europea vol signar un tractat amb Líbia, similar a l’acord entre la UE i Turquia. Segons aquest tractat, el govern libi hauria de frenar l’arribada de migrants a canvi de rebre ajudes de l’Europa.

“La Unió Europea ha fet un acord amb una de les tres faccions que diuen ser el govern de Líbia. Tenen alguns vaixells patrullant la costa, però són molt pocs. És un acord que ha fracassat”, valora el consultor i analista internacional Sergio Maydeu.

El mapa de les rutes migratòries des d’Àfrica mostra que Líbia és un dels passos més utilitzats per arribar a Europa. (OIM)

Migrants als llimbs

Tant la Unió Europea com el govern libi reconegut internacionalment intenten dificultar el viatge dels migrants. Com a conseqüència, moltes persones queden atrapades a Líbia i passen un autèntic infern.

Segons Metges sense Fronteres, hi ha uns 700.000 immigrants i refugiats a Líbia als qui s’ofereix la repatriació, és a dir, tornar als seus països d’origen. Però després del llarg viatge i de tots els obstacles superats per arribar fins a allí, la majoria prefereix esperar fins a aconseguir entrar a Europa.

Molts pateixen segrestos, suborns o bé es veuen forçats a treballar en situació d’esclavisme, fins que alguna de les màfies accedeix a portar-los a Europa, sense garanties d’arribar. Per això gran part de les embarcacions de rescat operades per ONG treballen davant de les costes de Líbia.

Informa’t de tot a Junior Report Castellà | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.