26 desembre 2024
spot_img
26 desembre 2024

The Tyets, a La Quedada: “La vida de l’artista és entregada però molt divertida”

El duet de música urbana respon a les preguntes d’una setantena de redactores i redactors junior que participen al projecte Revista Escolar Digital

Berta Reventós

Xavier Coca i Oriol de Ramon són dos joves músics de Mataró, i també són The Tyets, un duet de música urbana de gran èxit entre joves i adolescents. El passat dimecres, una setantena de redactores i redactors junior de 12 revistes escolars d’arreu van tenir l’oportunitat d’entrevistar-los i van gaudir d’una actuació en directe del grup a La Quedada, que es va celebrar a l’Auditori de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna (FCRI), a Barcelona.

Membres de les redaccions de l’Escola Projecte Report, Som Cor Report, Escola Solc Report, Maristes Champagnat Report, El Dofí Report, Pia Nostra Senyora Report, PLAFA Report, Lestonnac Bcn Report, Escola GEM Report, La Salle Report i L’Angeleta Report van arribar a primera hora de la tarda a la convocatòria, amb ganes i il·lusió per entrevistar i escoltar The Tyets. Després de visualitzar el videoclip de l’últim tema del grup, De l’1 al què, va començar la roda de premsa.  

L’alumnat portava preguntes preparades sobre la trajectòria musical del grup, el procés de creació d’una cançó i els sacrificis de la vida de l’artista, entre altres. Tant el Xavier com l’Oriol van coincidir en què res ha estat fruit de la sort ni l’èxit els va arribar de cop ja que, malgrat que van començar el grup “toquetejant” el Garageband –una aplicació musical d’Apple–, tots dos han estudiat música des dels tres anys, i ja fa molts que s’hi dediquen. De fet, abans de The Tyets tenien una altra banda, amb més amics: “portem 21 anys fent música junts”, van dir.

En aquest sentit, la complicitat entre ambdós era evident i, quan els redactors els van preguntar per la manera com prenen decisions conjuntament, van respondre: “sent dos, és molt fàcil, perquè es fa prou ràpid. Sempre ho consultem tot amb la resta de l’equip, però amb un Whatsapp resolem moltes coses”. També així, a través d’un simple missatge, van batejar el grup: “estàvem separats, el Xavi vivia a Mèxic, i havíem de canviar el nom del grup. Sempre ens dèiem ‘tete’ o ‘tiet’, i vam posar-li la Y perquè sonés més internacional”, va explicar l’Oriol.

Quant a les cançons, ells tenen clar que el que volen és “transmetre bon rotllo, i que la gent s’ho passi bé escoltant-les. Cadascuna apareix en un moment concret: n’hi ha de felices i n’hi ha que són per acompanyar-te en un dia de pluja, n’hi ha que tenen missatge i n’hi ha que no en tenen cap”. Sigui com sigui, no volen que la seva música sigui “massa complexa”, i asseguren que troben la inspiració en “coses quotidianes, que ens han passat a nosaltres o a algun amic”. Per exemple, Hamaking es basa en un costum que tenien amb el seu grup d’amics d’anar a un parc de Mataró amb hamaques i passar-hi la tarda, o Menorca, que explica el viatge que van fer a aquesta illa després de la Selectivitat: “aquest tema narra el nostre comiat del batxillerat i l’adolescència”.

També van explicar que les col·laboracions amb altres artistes els han nodrit molt perquè “aprens altres maneres de treballar”. Fins ara, han col·laborat amb Els Amics de les Arts, Ferran Palau i Los Manolos. Quan els van preguntar si mai havien pensat a deixar el grup, van reconèixer que “a vegades, voldries tenir una feina de vuit hores i un sou fix, i és veritat que la vida de l’artista implica renúncies i sacrificis, però també ens ho passem molt bé, riem molt i gaudim del que fem”. 

Després de les preguntes, el duet va oferir una actuació en acústic, amb veus i ukelele, de les cançons Menorca i Amics, tiets i coneguts, cocreada amb Els Amics de les Arts. L’alumnat RED en va gaudir mentre els animava picant de mans i, en acabar, algunes redactores van pujar a l’escenari a ballar una coreografia de la cançó De l’1 al què que s’ha fet popular a través de TikTok. A continuació, el Xavier i l’Oriol van signar discs, dessuadores, bosses, i es van fer fotos amb totes les redactores i redactors que volguessin.

The Tyets a l’auditori de Blanquerna, davant dels redactors i redactores del projecte RED a La Quedada.

Junior Report GO: activitats experiencials

El projecte Revista Escolar Digital (RED), impulsat pel diari per a joves Junior Report, és una xarxa de diaris escolars gestionats, dirigits i redactats per estudiants amb el suport de periodistes professionals. A dia d’avui, compta amb la participació de 80 centres educatius d’arreu d’Espanya.

L’acte de ‘La Quedada’ és una activitat que s’emmarca dins el pla de treball que l’alumnat segueix setmanalment per treballar els diferents continguts i publicacions de la seva pròpia revista escolar digital. Aquest tipus d’activitat fora de l’aula permet als redactors i redactores actuar i cobrir esdeveniments com a periodistes professionals.

Més enllà d’això, el projecte ha permès a l’alumnat cobrir esdeveniments del món de la cultura, com funcions de teatre o fins i tot una gala dels Premis Gaudí; participar de tallers de ràdio i música impartits per professionals; i també entrevistar a personalitats reconegudes com el presentador i actor de doblatge Jordi Cruz, els escriptors Care Santos, Paula Ferrer i Molina, Silvestre Vilaplana, Juan Pablo Cuevas, Jordi Sierra i Fabra, i la també booktuber Little Red Read.

El projecte Revista Escolar Digital (RED) és una xarxa de diaris dirigits i editats per alumnes de primària, secundària i batxillerat. Informa’t sobre el projecte aquí.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.