26 desembre 2024
spot_img
26 desembre 2024

Tenim prou informació sobre el VIH/SIDA?

Conèixer com es transmet el virus pot ajudar a combatre estereotips i prevenir possibles contagis

Per Anabel Sánchez Santamaría

Vivim en l’era d’internet. Amb un sol clic podem trobar tot el que ens proposem, però hi ha prou informació sobre alguns temes? Quan parlem de malalties, molta de la que trobem per internet pot resultar incompleta, contradictòria o poc fiable.

Cada dia més d’un milió de persones contreu una infecció de transmissió sexual (ITS), segons dades de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). De les vuit ITS més comunes, la meitat són infeccions víriques incurables: l’hepatitis B, el virus de l’herpes, el virus del papil·loma humà i el virus del VIH que causa la sida.

Informar-se sobre com es transmet la SIDA i com es desenvolupa pot ajudar a prevenir infeccions i combatre els estereotips que encara avui envolten la malaltia.

 

Com diagnosticar el virus?

Per saber si una persona està infectada pel virus VIH, es fan unes anàlisis que detecten la presència d’anticossos contra el virus. Si el resultat és positiu, la persona afectada ha d’iniciar el tractament com més aviat millor.

Quins símptomes mostren les persones infectades? Depèn de la fase de la infecció. Al principi moltes persones poden no sentir res; més endavant, en fases més avançades, els símptomes solen ser febre, erupcions o mal de coll. Quan el pacient no es tracta, poden aparèixer malalties més greus com la tuberculosi.

Per això, fer-se la prova del VIH és l’única forma segura de saber si s’ha contret el virus.

 

Sida i desigualtat

Des que es van detectar els primers casos de sida a la dècada de 1980 fins ara, la sida ha passat de ser una malaltia mortal a una malaltia que pot tractar-se per contenir els símptomes (malgrat que encara no s’ha trobat una cura).

Això no obstant, la infecció de VIH continua sent un exemple de la desigualtat entre països rics i pobres. Els països desenvolupats compten amb hospitals i atenció mèdica, i porten a terme campanyes de prevenció per informar sobre els riscos de la malaltia.

En canvi, la manca de recursos als països en vies de desenvolupament provoca que la malaltia hi estigui molt més estesa. Dels 38 milions de persones infectades per VIH que hi ha al món, més de 25 milions viuen a l’Àfrica, una de les zones més afectades.

Fer xerrades a col·legis i instituts per informar els més joves és una de les mesures més efectives per prevenir aquest tipus de malalties i evitar que el nombre de persones afectades continuï augmentant.

 

Desinformació sobre la sida i el virus VIH

Tenir el virus VIH no vol dir que es tingui la sida. Al contrari, la sida és l’etapa avançada de la infecció i apareix quan el VIH ja ha afeblit les defenses del nostre cos.

Llavors qualsevol malaltia podria resultar fatal, fins i tot una grip, perquè al cos li manca el sistema immunitari per combatre-la.

Un altre exemple de desinformació sobre el virus VIH és que només es transmet a través de les relacions sexuals sense preservatiu. El virus pot transmetre’s a través de la sang (per exemple, si dues persones comparteixen agulles, fulles o qualsevol altre element tallant o punxant que contingui sang d’una persona infectada).

En canvi, el virus no es pot transmetre per contacte i no hi ha cap risc per abraçar-se, donar-se la mà o saludar-se amb un petó.

Informació elaborada en col·laboració amb la Unitat Departamental de Ciències de la Comunicació de la Universitat de La Laguna

Junior Report dissenya unitats didàctiques per llegir i treballar l’actualitat a l’aula. També ofereix recursos d’educació mediàtica per fomentar la lectura crítica dels mitjans de comunicació. Consulta la nostra pàgina web!

 

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.