26 desembre 2024
spot_img
26 desembre 2024

Sud-àfrica, una història de colonialisme

La situació estratègica d’aquest país el va convertir en una regió molt disputada entre diversos països d’Europa

Al llarg de la història, els països colonitzadors han ocupat regions d’arreu del món amb l’objectiu de ser més poderosos.

Les potències més riques buscaven ampliar les seves fronteres a territoris llunyans, fins i tot en altres continents, amb l’objectiu d’enriquir-se encara més.

Un clar exemple d’això és Sud-àfrica, un territori que es troba a milers de quilòmetres d’Europa però que ha estat colonitzat per diverses potències del vell continent.

 

Les rutes dels comerciants portuguesos

Poc se sap de la història de Sud-àfrica abans de l’arribada dels primers navegants portuguesos a la fi del segle xv.

Per a ells, Sud-àfrica era només un punt de pas en la ruta marítima comercial entre Portugal i alguns països de l’Àsia. Controlar aquesta zona permetia als vaixells portuguesos atracar en un port segur per tal de proveir-se de provisions abans de continuar el viatge.

Van desembarcar per primer cop a la punta més al sud del continent africà, un lloc on el mal temps era molt habitual. Per això li van posar un nom ben descriptiu: cap de les Tempestes.

 

L’herència dels holandesos

Holanda era un país molt pròsper a mitjan segle xvii: l’agricultura i el cultiu d’espècies era una de les activitats que més beneficis li aportava.

Després que Espanya, Portugal, França i Anglaterra es llancessin a la conquesta d’Amèrica al segle xvi, els holandesos van explorar les terres africanes amb l’objectiu d’establir-s’hi i augmentar la producció.

Quan van arribar a Sud-àfrica, els holandesos es van trobar amb la població autòctona, principalment membres de les tribus khoikhoi i hotentots. Aquests grups ètnics van intentar oposar-se a l’arribada dels colonitzadors, però poca cosa podien fer davant de les armes de foc.

Els holandesos no tenien prou treballadors per conrear les terres, així que van importar esclaus d’altres països com Madagascar, l’Índia i sobretot Indonèsia, on Holanda tenia una altra colònia.

 

Els britànics, els últims colonitzadors

Els britànics van aconseguir el control del Cap de Bona Esperança a principis del segle xix. El seu principal objectiu era assegurar el port per controlar les rutes comercials a l’Índia, però amb el temps van anar ocupant més territori a l’interior.

El descobriment de mines d’or i diamants va fer augmentar l’interès de les potències europees per la regió. Holandesos i anglesos es van disputar el govern de Sud-àfrica durant dècades.

El 1902, Holanda i el Regne Unit van signar el Tractat de Vereeniging, que posava fi a la guerra però deixava de banda els pobles indígenes. La població negra no va obtenir una representació plena fins a les eleccions democràtiques del 1994.

El territori va continuar sent una colònia subordinada a la Corona Britànica fins el 1962, quan es va constituir oficialment la República de Sud-àfrica, un país desvinculat políticament del Regne Unit.

https://www.instagram.com/p/BxPZ1z8g-zm/?utm_source=ig_embed

Informa’t de tot a Junior Report Castellà | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.