27 desembre 2024
spot_img
27 desembre 2024

Sónar: música, tecnologia i emocions

El festival d’electrònica presenta les últimes tendències musicals i tecnològiques per crear una experiència única

El Sónar és el festival de música avançada de Barcelona, però també és un dels esdeveniments musicals més importants del planeta. Al llarg de 24 edicions, ha evolucionat de festival de música electrònica a “laboratori cultural”, com l’anomenen els seus creadors.

Els assistents del Sónar hi van a escoltar música (es realitzen més d’un centenar de concerts en tres dies), però també a descobrir l’últim en experimentació musical. Al Sónar+D es presenten noves formes de fer música amb tecnologia.

L’èxit del festival queda reflectit en el nombre d’espectadors: dels 6.000 que van ser al primer Sónar al 1994 als més de 115.000 de l’any passat. Per això, la ubicació dels escenaris també ha canviat: del centre de la ciutat s’han traslladat als afores per acollir a un públic tan gran.

Els concerts i activitats del Sónar es distribueixen sobretoto en dos espais: el Sónar de Dia, a la Plaça Espanya i el Sónar de Nit, al recinte Fira Gran Via. (Sónar)

La meca de la música electrònica

La música electrònica és la pedra angular del festival. Aquest tipus de música es produeix amb instruments musicals electrònics i altres dispositius: taules de mescles, sintetitzadors, samplers… i ordinadors, clar.

Per això la música electrònica s’ha desenvolupat seguint l’evolució de les noves tecnologies i les aplicacions digitals. Començant pel house, el tecno o el dansi, que van aparèixer durant la segona meitat del segle XX, fins a gèneres més actuals com el dancehall o el trap.

El Sónar està considerat un dels millors festivals de música electrònica del món i contribueix al seu estudi i coneixement amb iniciatives com el Sónar+D.

Sónar+D: sentir la música a un altre nivell

El Sónar+D és una de les apostes més potents del festival: en aquest apartat es presenten projectes tecnològics que conviden a viure la música amb els cinc sentits, més enllà de l’oïda.

Llums de colors, projecció de vídeos, vibració sonora, ulleres de realitat virtual, pel·lícules envolupants en 360º, drons i l’últim en aplicacions i dispositius electrònics per tocar i compondre… L’objectiu és ensenyar com la tecnologia pot transformar la música en una experiència totalment nova.

Aquest any, una de les propostes més interessants és el Phosphere (Esfera de Llum), una instal·lació artística que combina canons de llum, projectors de vídeo, miralls robotitzats i màquines de fum. Tots els elements se sincronitzen per dansar al ritme de la música en un entorn virtual que embolica als espectadors.

Grans clàssics i nous talents

Els escenaris del Sónar han vist passar a alguns dels artistes més rellevants del panorama musical, no només els més actuals sinó de tots els temps: The Chemical Brothers, Pet Shop Boys, Richie Hawtin, Jeff Mills, Duran Duran, New Order, Lana del Rey, 2 ManyDJs, Hot Chip, Mark Almond, Daft Punk…

Aquest any, una de les actuacions més esperades és la de la cantautora islandesa Björk, que també és compositora, productora i dj.

Björk és una coneguda artista multidisciplinària que ha treballat en diferents camps artístics: va protagonitzar la pel·lícula Dancer in the Dark (per la qual va guanyar la Palma d’Or de Cannes), ha col·laborat amb cineastes i dissenyadors de moda, utilitza projeccions audiovisuals en les seves actuacions i va produir el primer àlbum de música llançat com una aplicació, Biophilia (2011).

Però en un festival tan gran també hi ha lloc per a grups i artistes que no són tan coneguts però que potser algun dia tocaran en els escenaris principals. Si vols endinsar-te al món Sónar, aquí tens una playlist per començar:

Informa’t de tot a Junior Report Castellà | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.