27 desembre 2024
spot_img
27 desembre 2024

Quina forma té l’ADN?

Repassem els conceptes clau de la genètica, la part de la biologia que estudia els trets hereditaris i com es transmeten

ADN, gens, cromosomes… tot allò que ens defineix està compost per elements molt, molt petits que són a cadascuna de les nostres cèl·lules.

Per entendre com funciona la genètica i com es transmeten els nostres trets de generació en generació, fem un repàs als conceptes clau.

 

ADN, gens i cromosomes

ADN són les sigles d’àcid desoxiribonucleic, una molècula que hi ha al nucli de les nostres cèl·lules. Com a compost químic, l’ADN es compon d’una sèrie de molècules anomenades nucleòtids.

L’ADN conté la nostra informació genètica: això vol dir que cada organisme viu té un ADN únic que el diferencia de la resta d’organismes de la seva espècie. L’única excepció són els bessons univitel·lins que, com que sorgeixen d’un mateix òvul i un mateix espermatozoide, tenen exactament el mateix ADN.

En realitat, però, el 99% de l’ADN és igual per a tots els éssers humans: és l’1% que varia el que ens fa ser i semblar diferents.

Els nucleòtids que componen l’ADN es representen en dues cadenes enrotllades que formen una doble hèlix.

Aquesta doble hèlix es divideix en diferents segments: són els gens, les unitats bàsiques de la informació genètica. Es calcula que l’ésser humà té prop de 20.000 gens i cada gen conté la informació per determinar una característica: color d’ulls, grup sanguini, alçada, color dels cabells…

Alhora, la doble hèlix d’ADN es reparteix en diferents paquets anomenats cromosomes, una estructura en forma de “X” allargada. Per això, a cada cromosoma trobem una quantitat determinada de gens, que poden ser centenars o milers.

El nombre de cromosomes varia segons l’espècie. Les cèl·lules humanes tenen 23 parells de cromosomes (en total són 46 cromosomes, la meitat heretats del pare i l’altra meitat, de la mare).

Finalment, el genoma és el conjunt de gens que contenen tots els cromosomes d’una cèl·lula, és a dir, la seqüència d’ADN d’un ésser viu. És una manera de definir el material genètic d’un organisme o una espècie.

 

Com funciona la informació genètica

L’ADN pot descriure’s com un codi llarguíssim que conté les instruccions de funcionament per a les cèl·lules del nostre organisme: com ens creix el cabell, de quin color són els nostres ulls, com envelleix la nostra pell, quines malalties hereditàries podem patir…

La doble hèlix de l’ADN està formada per una combinació específica (i molt llarga) de quatre tipus de nucleòtids, representats per les quatre lletres de les seves inicials: A (adenina), T (timina), C (citosina) i G (guanina).

Aquestes quatre substàncies es combinen per parells (l’adenina amb la timina, i la citosina amb la guanina) per formar el que es diu “parelles de bases” dins de l’hèlix. Es calcula que l’ADN humà té més de 3.200 milions de parells de bases.

Si poséssim tota aquesta combinació de lletres que hi ha a l’ADN en línia recta, a cada cèl·lula hi hauria 1,8 metres d’ADN; a tot el cos humà hi ha més de 4.800 milions de quilòmetres d’ADN.

Junior Report promou el pensament crític dels estudiants. Fes-te soci i dona suport al projecte!

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.