26 desembre 2024
spot_img
26 desembre 2024

Què és l’ajuda humanitària?

Països de tot el món s’han abocat a ajudar les víctimes del cicló

El cicló Idai probablement es convertirà en un dels pitjors desastres climàtics de l’hemisferi sud, segons afirmen els experts de l’Organització de les Nacions Unides (ONU).

Segons les informacions oficials, aquest desastre natural ha provocat al voltant de 700 víctimes mortals als tres països del sud d’Àfrica per on ha passat: Moçambic, Malawi i Zimbabwe. A més, l’ONU preveu que el cicló afecti uns 2,8 milions de persones.

Això significa que molts edificis i serveis dels països afectats han estat destruïts: hospitals, mercats, magatzems i cases han quedat sepultats per l’aigua.

Davant d’una situació com aquesta que afecta centenars de milers de persones, cal comptar amb l’ajuda internacional per reduir l’impacte del desastre natural.

 

 

Ajudar les víctimes

L’anomenada “ajuda humanitària i d’emergència” es distribueix en cas de conflicte armat o quan s’ha produït un desastre natural de grans dimensions.

L’objectiu d’aquesta ajuda és salvar vides, alleujar el patiment i intentar mantenir la dignitat de les víctimes, segons el Consens Europeu d’Ajuda Humanitària aprovat el 2007.

Els enviaments d’ajuda humanitària inclouen sobretot medecines, tendes de campanya i menjar, entre altres recursos. Es tracta de cobrir les necessitats bàsiques de la població durant una situació complicada.

També hi ha molts professionals que es desplacen sobre el terreny per tal d’ajudar. En situacions d’emergència calen bombers i personal format per rescatar les víctimes, metges per atendre i curar ferits, enginyers per reconstruir infraestructures o fins i tot per ajudar a planificar la recuperació després del desastre.

https://www.instagram.com/p/BvPEGt9F2y-/

Entitats i governs han enviat ajuda humanitària a les zones afectades. Espanya, per exemple, n’ha enviat per valor de 50.000€ a través de l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament.

Els diners es faran servir per proporcionar un refugi als afectats, tenir cura de la seva salut, proveir aigua i aliments i construir sistemes de sanejament per mantenir la higiene. Aquest últim punt és important per prevenir malalties entre els afectats.

En l’actualitat, milions de persones depenen de l’ajuda humanitària per poder sobreviure. Es tracta de persones afectades per desastres naturals, inundacions o sequera, però sobretot per conflictes armats.

 

 

L’origen de l’ajuda humanitària

L’ajuda humanitària ha evolucionat al llarg de la història. Una de les primeres iniciatives d’ajuda humanitària organitzada va tenir lloc al segle xix a Europa.

El 1859, durant la batalla de Solferino (Itàlia), l’empresari suís Henri Dunant va observar com els soldats ferits eren abandonats a la seva sort. Encara que no tenia coneixements mèdics, va ajudar els ferits sense importar-li a quin bàndol lluitaven.

Dunant va pensar que calia crear tractats per ajudar i protegir els soldats ferits durant la guerra, a més de crear un grup neutral i imparcial de voluntaris per ajudar les infermeres durant el conflicte.

El 1863 va crear un comitè per analitzar com podia engegar aquesta iniciativa per distribuir ajuda humanitària: va ser l’inici del Comitè Internacional de la Creu Roja.

El comitè de Dunant va impulsar la Primera Convenció de Ginebra (1864), el primer tractat internacional que defineix una sèrie de lleis per protegir les víctimes dels conflictes armats, independentment del seu bàndol. Aquest tractat s’ha anat actualitzant i a dia d’avui regula el dret internacional humanitari.

Informa’t de tot a Junior Report | Castellano | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.