26 desembre 2024
spot_img
26 desembre 2024

Què és el moviment Antifa?

El president dels Estats Units, Donald Trump, vol catalogar el moviment Antifa com una organització terrorista

El passat 25 de maig, el ciutadà afroamericà George Floyd va morir després de ser detingut per la policia local de Minneapolis, una localitat de l’estat de Minnesota (Estats Units)

L’oficial Derek Chauvin, amb l’ajuda d’altres tres agents, va detenir Floyd per haver utilitzat presumptament un bitllet fals de 20 dòlars. El va immobilitzar i li va pressionar el coll contra el terra amb el genoll durant vuit minuts i 46 segons fatals que li van acabar costant la vida.

Diversos testimonis van gravar la detenció amb els seus telèfons mòbils i el succés es va fer viral a les xarxes socials al cap de poques hores. Aquestes imatges es van convertir en exemple dels abusos policials contra la població afroamericana als Estats Units.

Des de llavors, les protestes contra el racisme i la brutalitat policial s’han multiplicat. Als Estats Units la majoria han estat pacífiques, però algunes han derivat en disturbis, vandalisme, saquejos i incendis. Els manifestants fins i tot han envoltat la Casa Blanca, residència oficial i centre de treball de president Donald Trump.

Les forces de l’ordre han intervingut amb duresa per reprimir els aldarulls amb l’ús de la força, gasos lacrimògens i la detenció de milers de persones.

El president Donald Trump ha acusat el moviment antifeixista d’extrema esquerra, conegut com a Antifa, de ser un dels grups que va promoure la violència en les protestes després de la mort de George Floyd. Però, què és exactament aquest moviment?

 

Antifa, un moviment d’arrels anarquistes

El moviment Antifa és un moviment sense una estructura jeràrquica clara ni un programa definit, per la qual cosa no és un grup o un partit polític tradicional. El seu nom respon a la contracció de la paraula anglesa antifascist, que significa antifeixista.

L’objectiu dels seus simpatitzants, la gran majoria joves, és anul·lar als grups feixistes, racistes, neonazis i d’extrema dreta i interrompre els seus actes perquè no fomentin les seves idees contràries als migrants, a les minories ètniques, a les dones o als membres de la comunitat LGTBIQ+.

Els simpatitzants d’aquest moviment justifiquen l’ús de la violència contra els feixistes per evitar que ells la facin servir abans contra els col·lectius que defensen. Durant les manifestacions solen anar de negre i amb la cara tapada per no ser identificats. En els últims anys han posat en pràctica aquesta filosofia en manifestacions organitzades per simpatitzants de la ultradreta.

Un dels casos més coneguts va ser quan van protestar contra les marxes d’extrema dreta organitzades en el 2017 a Charlottesville, una localitat de l’estat de Virgínia. Durant la marxa, un feixista va atropellar diversos manifestants. Una dona va morir i 19 persones van resultar ferides.

Sovint se’ls denomina alt-left, en contraposició a la alt-right, moviment de dretes que dona suport a l’actual mandatari, Donald Trump, i als grups ultranacionalistes blancs.

 

Els origens del moviment Antifa

Els acadèmics i experts en el moviment Antifa als Estats Units consideren que el va néixer a finals dels anys 80. Està inspirat en els moviments antifeixistes sorgits a Europa durant els anys 20 i 30 que s’oposaven al feixisme a Itàlia, al nazisme a Alemanya i al franquisme a Espanya.

El moviment Antifa es va donar a conèixer entre el gran públic durant la crisi financera global que va començar el 2008. El 2011 va participar en l’acció de protesta Occupy Wall Street. Els manifestants van ocupar diversos llocs de centre financer de Nova York per criticar les desigualtats econòmiques entre les persones més riques i les més pobres.

Les protestes del moviment ‘Occupy Wall Street’ a Nova York el passat 2011. (AFP)

 

Un grup terrorista, segons el president Trump

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha acusat el moviment Antifa i a l'”esquerra radical”, com l’anomena, d’estar darrere dels disturbis ocorreguts després de la mort de George Floyd. No obstant això, mitjans com The New York Times han explicat que des d’algunes pàgines web de supremacistes blancs també s’ha animat a crear disturbis.

En resposta a aquests disturbis, el dirigent republicà ha assegurat a través de Twitter que qualificarà el moviment antifeixista Antifa com una organització terrorista.

No obstant això, als Estats Units no hi ha un estatut de terrorisme intern, i el Govern només té una llista d’organitzacions internacionals i països als quals considera terroristes o que fomenten el terrorisme.

A més, com Antifa no té una estructura o organització clares, sinó que més aviat està formada per activistes que comparteixen una ideologia.

Junior Report impulsa una xarxa de Revistes Escolars Digitals gestionades per alumnes de secundària. Informa’t sobre el projecte aquí.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.