L’educació a distància dispara les amenaces de ciberatacs, per la qual cosa és necessari educar l’alumnat i prendre mesures de seguretat
Per Judith Vives
La pandèmia de covid-19 ha impulsat l’educació online fins a nivells mai vistos fins ara. Però amb la formació a distància també han crescut les amenaces i el risc de patir ciberatacs.
Protegir l’alumnat d’aquests ciberatacs i educar-lo per fer un bon ús de les tecnologies i aprendre a defensar-se són tasques que s’han incorporat a l’agenda educativa de professorat.
#Online #learning means spending more time on the Internet than ever: that is why #cybersecurity needs to be a part of #education and both #teachers and #students should be equally responsible for making the right choices.#AcerforEducation https://t.co/NiOh3xiYAa
— Acer for Education (@Acer_Education) November 16, 2020
La pandèmia ofereix l’oportunitat de reciclar-se i aprendre noves habilitats per defensar-se i navegar de forma segura per internet. Així, l’aprenentatge remot es presenta com una oportunitat per convertir els estudiants en ciutadans digitals responsables i oferir-los un model de comportament que els mantindrà segurs en les seves aventures en línia per la resta de les seves vides.
Des d’ACER ens indiquen quatre passos essencials per millorar la ciberseguretat en l’educació online.
Educar tota la comunitat
Quan pensem en els riscos d’internet, els alumnes ens semblen les víctimes més evidents dels ciberatacs. Però la veritat és que tothom hi està exposat, de manera que és important educar no només a l’alumnat, sinó a tot el personal docent i membres de la comunitat educativa.
La majoria del personal dels centres educatius acaba treballant des de dispositius personals, de manera que han de saber amb quins riscos poden trobar-se. Saber identificar possibles estafes i informació falsa és essencial.
Escoltar les preocupacions de les famílies
Un altre pas important és tenir en compte les preocupacions de les famílies i mantenir-les informades sobre les accions dutes a terme per protegir la privacitat dels joves.
Hi pot haver casos de famílies que no se sentin incòmodes al mostrar les seves llars a través de la càmera web, i altres poden negar-se a que els seus fills participin en videotrucades que siguin gravades i es publiquin en un altre lloc.
Totes aquestes qüestions s’han de tenir en compte a l’hora de plantejar mesures de ciberseguretat.
Mantenir-actualitzat
En un món tecnològic en constant canvi, és essencial mantenir actualitzat i estar al dia de les novetats en programari, sistemes operatius o navegadors.
També cal conèixer bé les aplicacions que s’utilitzen a les classes en línia i estar a el dia de les seves actualitzacions, ja que aquestes poden tenir un impacte en la seguretat.
Compte amb les contrasenyes
Finalment, vetllar per les contrasenyes i assegurar-se que són prou fortes i segures. Una bona opció és aplicar, quan sigui possible, l’autenticació multifactor, que proporciona una capa addicional de seguretat.
Al mateix temps, cal recordar que les contrasenyes no s’han de compartir i que no és recomanable utilitzar la mateixa per a diferents programes o webs.
Informació elaborada en col·laboració amb ACER.