26 desembre 2024
spot_img
26 desembre 2024

Pena de mort contra l’homosexualitat a Uganda

El govern ugandès aprova un projecte de llei que castiga amb penes de presó les relacions entre persones del mateix sexe

El Parlament d'Uganda ha votat a favor d'un nou projecte de llei que persegueix l'homosexualitat al país. Segons el text, les persones que tinguin relacions amb el seu mateix sexe o que senzillament s’identifiquin com a part del col·lectiu LGTBIQ+ podran ser condemnades amb penes de fins a 20 anys de presó o fins i tot la cadena perpètua.

La llei ha estat aprovada pràcticament per unanimitat: només 2 diputats de 400 han votat en contra de la proposta. Els homosexuals s'enfronten a molts prejudicis i discriminació a Uganda, un país on les creences tradicionals segueixen molt arrelades i el col·lectiu s'associa a l'epidèmia de sida, un dels principals problemes de salut pública a Àfrica.

El text inclou també el concepte de “delictes d'homosexualitat agreujada”, que equipara les relacions homosexuals amb un delicte. Aquests càrrecs s'apliquen quan la víctima és menor de 14 anys o major de 75 anys, quan és una persona amb discapacitat o malaltia mental, quan es contrau una malaltia sense cura científica o bé si l'agressor és un pare, tutor o un criminal en sèrie. La condemna per a aquests delictes greus és la pena de mort.

Perquè la nova llei entri en vigor i s'introdueixi al codi penal, cal que sigui ratificada pel president d'Uganda, Yoweri Museveni. Durant el debat parlamentari previ a la votació, Museveni ha definit les persones homosexuals com a “desviacions del que és normal” i ha acusat els països occidentals de voler imposar l'homosexualitat a l’Àfrica.

Institucions com les Nacions Unides i organitzacions de drets humans s'han mostrat molt preocupades per l'aprovació de la llei ugandesa, ja que va en contra dels drets humans fonamentals i criminalitza els membres del col·lectiu LGTBIQ+ pel simple fet d'existir.

A més, les autoritats ugandeses també podrien fer servir la llei per perseguir periodistes, personal mèdic i membres d'ONG que ajuden les persones d'aquest col·lectiu o que denuncien la persecució que pateixen.

Homosexualitat a l’Àfrica

Dels 54 països africans, més de la meitat (32) tenen lleis discriminatòries contra el col·lectiu homosexual i apliquen penes de presó contra les pràctiques homosexuals, segons l'informe Homofòbia d'Estat d’ILGA, l'Associació Internacional de Lesbianes, Gais, Bisexuals, Trans i Intersex.

En aquests països, les organitzacions humanitàries tenen prohibit tractar temes com la sexualitat o la diversitat de gènere als seus projectes, sota l'amenaça de ser clausurades o expulsades del país. Així mateix, les persones LGTBIQ+ no poden crear associacions per defensar els seus drets de manera col·lectiva, fet vulnera el dret a l'associació i la llibertat d'expressió.

A Mauritània i a 12 províncies de Nigèria, el codi penal estableix la pena de mort com a càstig a les relacions homosexuals consentides, mentre que a Somàlia també es pot aplicar encara que no estigui inclosa a la llei. Uganda seria el quart país africà que aprova la pena capital.

Entre els països africans que sí que reconeixen la diversitat sexual hi ha Angola, Cap Verd, Guinea Bissau, Lesotho, Moçambic, Sao Tomé i Príncipe, Seychelles, Botswana i Sud-àfrica. L’any 2020, Gabon va ser l'últim país africà que va despenalitzar l'homosexualitat. En aquests països, les persones homosexuals encara s'enfronten a la discriminació i els prejudicis socials, però no estan perseguits per les autoritats.

Actualment, Sud-àfrica és l'únic país africà que reconeix el matrimoni homosexual i que prohibeix la discriminació per motius d'orientació sexual, un dret inclòs dins de la constitució. De fet, moltes persones del col·lectiu LGTBIQ+ a l’Àfrica sol·liciten asil a les autoritats sud-africanes per evitar ser condemnades al seu propi país.

Lleis homòfobes al món

Malgrat vulnerar els drets humans i anar en contra del principi d'igualtat, l'homofòbia es promou a nivell institucional des de governs de tot el món. Els últims anys, diversos països i regions han aprovat lleis discriminatòries contra el col·lectiu LGTBIQ+.

A Rússia, el govern de Vladímir Putin ha aprovat diverses mesures que persegueixen el col·lectiu LGTBIQ+ i limiten els seus drets. Al novembre es va aprovar una llei que prohibeix la “propaganda gai” als mitjans de comunicació, internet, la publicitat, la literatura i el cinema. Aquesta mesura amplia una llei del 2013 que prohibeix informar els nens sobre l'homosexualitat i la diversitat de gènere a les escoles.

Les organitzacions LGTBIQ+ tenen prohibit difondre la seva activitat i això fa que moltes persones homosexuals a Rússia quedin aïllades i no sàpiguen on anar per demanar ajuda o assessorament. És una manera d'invisibilitzar el col·lectiu i criminalitzar-lo.

Al setembre de l'any passat, dues dones iranianes van ser condemnades a mort per defensar els drets del col·lectiu LGTBIQ+. L'Iran és un dels sis països del món on la legislació imposa la pena de mort a les relacions del mateix sexe, juntament amb Brunei, l'Aràbia Saudita, Iemen, Mauritània i Nigèria.

El matrimoni homosexual és legal en alguns estats dels Estats Units. Ara bé, d’altres estats com Florida tenen lleis que discriminen el col·lectiu LGTBIQ+. El governador Ron DeSantis, conegut per les seves polítiques ultraconservadores, va aprovar l'any passat una llei que prohibeix parlar sobre la identitat de gènere o l'orientació sexual a les escoles de primària.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.