27 desembre 2024
spot_img
27 desembre 2024

PANAFEST: el festival de la cultura africana

El PANAFEST reivindica a Ghana la diversitat cultural d’Àfrica i la seva història

El Projecte de Teatre Històric Panafricà, més conegut com el PANAFEST, és un festival d’arts escèniques que se celebra cada dos anys a Ghana, a la costa occidental d’Àfrica.

El PANAFEST reivindica el panafricanisme, és a dir, la unitat dels països africans a través d’obres de teatre, conferències, concerts i altres activitats culturals que reten homenatge als diferents pobles i tradicions del continent.

A Àfrica hi ha més de 50 països, cada un amb una història molt diferent. Tot i així, gairebé tots van haver de fer front al colonialisme europeu i al tràfic d’esclaus, independitzar-se i recuperar la seva identitat.

En aquest sentit, el festival PANAFEST reivindica la riquesa cultural de l’Àfrica i l’origen comú dels seus pobles. Enguany se celebrarà del 25 de juliol al 3 d’agost a les ciutats ghaneses de Cape Coast, Elmina i Assin Manso.

https://www.instagram.com/p/Bu_MnP0gUoQ/

La primera edició del PANAFEST va ser al 1992. En aquesta ocasió, les autoritats ghaneses han declarat 2019 com L’Any del Retorn, en commemoració del 400 aniversari de l’arribada dels primers esclaus africans als Estats Units al segle XVII.

Avui dia, l’esperit del PANAFEST s’ha traslladat a altres ciutats del món, on els descendents d’africans difonen la seva cultura ancestral.

La població de Ghana està formada per uns 30 milions de persones originàries de més de 70 grups ètnics, cada un amb la seva llengua i tradicions. Per això cada any s’organitzen desenes de festivals que commemoren la història, la religió, la gastronomia i la cultura ghanesa.

 

Oportunitats i reptes per a Ghana

Durant segles, Ghana va ser una de les regions més disputades d’Àfrica occidental per la riquesa de les seves mines d’or. A partir del segle XVI, diferents països europeus van lluitar entre ells per controlar aquesta zona i els seus recursos naturals.

Coneguda amb el nom de “Costa d’Or”, la regió va ser una colònia de l’Imperi Britànic fins que va aconseguir la independència el 1957. Tres anys després es va convertir oficialment en la República de Ghana, amb un govern completament independent del Regne Unit.

A diferència d’altres països africans, on la lluita de poder té greus conseqüències per a la població, avui dia Ghana és considerada una de les democràcies més estables del continent.

A més, gràcies als recursos naturals i a una economia molt diversa (des de la producció d’or i cacao, fins als acords comercials amb la Xina), es preveu que els propers anys esdevingui un país industrialitzat.

Malgrat això, l’explotació de recursos es produeix sense la supervisió de les autoritats i això està provocant alguns problemes medioambientals com la contaminació dels rius i deforestació.

En l’àmbit dels drets humans, els drets LGTBI també són una assignatura pendent. L’homosexualitat està prohibida per llei i la societat ghanesa encara persegueix i discrimina els homosexuals.

Les creences i supersticions ancestrals també tenen conseqüències molt greus per a algunes dones, que són acusades de bruixeries i recloses en camps d’internament a les zones rurals.

Per últim, la riquesa que està fent créixer el país no es distribueix de manera equitativa. Com a conseqüència, molts ghanesos de les zones rurals —les més pobres— es veuen obligats a emigrar per sobreviure.

Informa’t de tot a Junior Report | Castellano | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.