27 desembre 2024
spot_img
27 desembre 2024

Països units per un món millor

L’Organització de les Nacions Unides treballa per resoldre els grans problemes globals com la pobresa, la gana i les desigualtats

La Segona Guerra Mundial (1939-1945) va ser la pitjor guerra de la història moderna: van morir entre 50 i 70 milions de persones. Les conseqüències del conflicte van perjudicar alguns països durant dècades.

Al final de la guerra, el món va quedar dividit. Els governs volien evitar que es produís un nou conflicte tan destructiu, així que a l’octubre de 1945 van fundar l’Organització de les Nacions Unides (ONU), un organisme internacional que havia de promoure la cooperació entre països.

Les Nacions Unides apleguen actualment 193 països membres que treballen per “prendre mesures sobre els problemes a què s’enfronta la humanitat al segle XXI”, tal com anuncia l’organització.

https://www.instagram.com/p/BlWXY5kAN1H/?utm_source=ig_embed

L’ONU gestiona diferents programes, fons i agències per fer front a aquests problemes: ACNUR és l’Agència de Nacions Unides per als Refugiats, el PNUMA és el Programa per al medi ambient, UNICEF és el Fons per a la Infància, ONU Dones promou la igualtat de gènere

Les Nacions Unides també tenen un exèrcit: els anomenats Cascos Blaus, un cos militar que s’encarrega de mantenir la pau en zones de conflicte i ajudar altres exèrcits en missions amb objectius pacífics.

La pobresa, les desigualtats, la violència o la contaminació afecten tots els països. Per això, les Nacions Unides han definit 17 objectius globals per transformar el món en el qual vivim: els Objectius de Desenvolupament Sostenible.

 

Objectius per transformar el món

El 25 de setembre de 2015, els líders mundials van firmar un acord per impulsar els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), un conjunt de 17 objectius definits per l’ONU per posar fi als grans problemes que afecten la població mundial.

La pau i la seguretat, el canvi climàtic, el desenvolupament sostenible, els drets humans, el desarmament, les emergències humanitàries o la igualtat de gènere són algunes de les qüestions que més preocupen a escala global.

Al món globalitzat d’avui, per posar fi a la pobresa i la gana ens cal impulsar l’educació, combatre les desigualtats i lluitar contra el canvi climàtic, per exemple. Per això els ODS s’han dividit en 17 àmbits temàtics relacionats entre si.

Aquests objectius s’emmarquen en l’Agenda 2030 de les Nacions Unides, la qual cosa significa que els ODS estaran vigents durant un període de 15 anys (2015-2030) per erradicar la pobresa, protegir el planeta i assegurar la prosperitat.

 

UNGA: una assemblea mundial

Els líders dels 193 països membres es reuneixen cada any en l’Assemblea General de Nacions Unides (UNGA, per les seves sigles en anglès).

Aquesta reunió serveix per tractar qüestions que afecten tots els països en l’actualitat, com la violència, el canvi climàtic o la desigualtat. Normalment se celebra a Nova York, on es troba la seu principal de les Nacions Unides. Aquest any, però, a causa de la pandèmia provocada pel nou coronavirus, es farà de forma virtual i amb poques persones a l’edifici.

https://www.instagram.com/p/CFFE03DoXxf/

Junior Report dissenya unitats didàctiques per llegir i treballar l’actualitat a l’aula. També ofereix recursos d’educació mediàtica per fomentar la lectura crítica dels mitjans de comunicació. Consulta la nostra pàgina web!

 

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.