27 desembre 2024
spot_img
27 desembre 2024

Oumuamua, l’asteroide interestel·lar

Els astrònoms detecten un cos estrany com mai abans s’havia vist al Sistema Solar

Oumuamua significa “primer missatger vingut des de lluny” en hawaià i és el nom amb el qual s’ha batejat al primer objecte interestel·lar (que viatja entre estels) detectat per humans.

Ha estat una visita fugaç: va entrar al Sistema Solar al setembre, va passar volant entre el Sol i Mercuri i ja s’allunya cap a l’espai exterior a 130.000 quilòmetres per hora.

Els astrònoms no han pogut determinar la procedència d’Oumuamua, però d’una cosa estan segurs: és un cos de fora del Sistema Solar, prové d’una altra part de la galàxia.

https://youtu.be/Yzha7ji3lsM

Els primers estudis apuntaven al fet que era un asteroide: un cos compost de roques i metall. Però ara els científics creuen que podria contenir gel sota la superfície, una característica que ho convertiria en un cometa.

Un viatge molt llarg

Aquest objecte interestel·lar es va formar en una altra part de la Via Làctica, la nostra galàxia, i ha estat viatjant durant milions d’anys.

Els objectes que formen part del nostre Sistema Solar (com la Terra, el cinturó d’asteroides o Plutó) donen voltes al voltant del Sol. En canvi, la trajectòria d’Oumuamua és molt diferent: va travessar el sistema de dalt a baix una sola vegada.

A més, viatja a una velocitat molt alta. Gràcies a la seva velocitat i trajectòria, els científics han determinat que es tracta d’un asteroide interestel·lar.

És Oumuamua una nau extraterrestre?

El que més ha sorprès als experts és la curiosa forma de l’asteroide: és prim i molt llarg, d’uns 400 metres de longitud. És una forma estranya per a un asteroide, perquè solen ser més rodons.

En tenir una forma tan peculiar, científics i afeccionats a l’espai han especulat amb la possibilitat que Oumuamua fos un objecte artificial, construït per alienígenes. Alguns fins i tot pensen que podria ser una nau espacial.

L’Institut SETI, una organització que busca senyals de vida extraterrestre, va decidir estudiar aquesta possibilitat més a fons a través del programa Breakthrough Llistin. Van apuntar el telescopi Green Banks cap a la zona de l’espai on es trobava l’asteroide i van activar els detectors d’ones de radi durant diverses hores.

De moment tots els resultats han estat negatius i encara que encara no s’han acabat d’analitzar les dades recollides pel telescopi, les probabilitats de trobar indicis de vida intel·ligent a bord del Oumuamua són molt baixes.

Però els científics no perden l’esperança. Ara saben que poden detectar aquests cossos amb els telescopis actuals i esperen impacients la propera visita interestel·lar.

Informa’t de tot a Junior Report Castellano | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.