26 desembre 2024
spot_img
26 desembre 2024

ODS6: Aigua neta i sanejament

Els Objectius de Desenvolupament Sostenible volen garantir l’accés a l’aigua potable per a tota la població mundial el 2030

L’accés a l’aigua neta és un dret humà: l’aigua és un element essencial per a la vida i necessari per prevenir malalties i produir aliments. A més, al planeta hi ha prou aigua dolça per a tothom.

No obstant això, un repartiment injust de l’aigua deixa milions de persones en una situació de vulnerabilitat.

En l’actualitat, 3 de cada 10 persones no tenen accés a l’aigua potable i s’espera que el 2050 almenys un 25% de la població mundial visqui a països afectats per l’escassetat d’aigua dolça.

https://twitter.com/RSQuito/status/1103301155243917312

Per canviar aquesta situació, les Nacions Unides han creat l’ODS6: Aigua neta i sanejament dins dels Objectius de Desenvolupament Sostenibles.

La prioritat és millorar la gestió dels recursos hídrics, un objectiu que a més a més contribuiria al creixement econòmic i ajudaria en la lluita contra el canvi climàtic.

 

Escassetat d’aigua, un problema per a la salut

Més del 40% de la població mundial pateix les conseqüències de l’escassetat d’aigua. Rius i llacs es buiden més ràpidament del que poden recarregar-se i la contaminació fa malbé una gran part de l’aigua disponible.

Uns 2.400 milions de persones no tenen accés a cap mena de vàter i es veuen forçades a defecar a l’aire lliure, una pràctica poc higiènica que contamina els recursos naturals i pot causar força malalties.

L’ONU calcula que 1.800 milions de persones només tenen accés a fonts d’aigua contaminada per restes fecals. Com a conseqüència, 18 milions de persones moren cada any per malalties diarreiques, sobretot nens.

 

Desigualtat en l’aigua

L’escassetat d’aigua neta afecta especialment els països pobres i empitjora encara més la seva situació de vulnerabilitat.

A més a més, la falta d’infraestructures i de recursos hídrics agreuja problemes com la malnutrició: sense aigua sanejada no es poden conrear aliments.

La manca d’aigua corrent a casa incideix també en les desigualtats de gènere: segons l’ONU, a les llars on no n’hi ha, les dones i les nenes són les que s’encarreguen d’anar-la a buscar i traginar-la en el 80% dels casos.

El fet d’haver d’anar a buscar l’aigua a pous o rius llunyans fa que moltes d’aquestes nenes no puguin anar a escola.

 

Els objectius de l’ONU

L’ONU vol aconseguir que l’accés a l’aigua potable sigui universal i equitatiu en un període de deu anys, així com serveis de sanejament i higiene adequats per a totes les persones.

Per assolir-ho cal millorar la gestió de l’aigua per evitar-ne el malbaratament i extreure-la a ritmes sostenibles per disposar-ne en situacions de sequera.

També té per objectiu reduir la contaminació i protegir els ecosistemes relacionats amb l’aigua.

Informa’t de tot a Junior Report | Castellano | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.