25 desembre 2024
spot_img
25 desembre 2024

Missió espacial: desviar un asteroide

La NASA ha llançat una nau a l’espai per comprovar si seria capaç de desviar un asteroide en cas que fos necessari per protegir la Terra

L'Agència Espacial dels Estats Units (NASA) ha posat en marxa un projecte espacial que s’assembla més a un guió de Hollywood que a un experiment científic. L'objectiu és salvar la Terra d'una possible amenaça espacial.

Es tracta de la missió DART: Double Asteroid Redirection Test [Prova de Doble Redireccionament d'Asteroide], un sistema de defensa creat per evitar el possible impacte d'un asteroide la trajectòria del qual podria coincidir amb la del nostre planeta. En aquest sentit, la nau DART xocarà contra l'asteroide per intentar desviar-lo de la seva trajectòria. 

La NASA ha explicat que l'asteroide seleccionat per fer la prova, batejat com a Dimorphos, té 163 metres de diàmetre (més gran que un camp de futbol) però no és una amenaça real perquè la seva trajectòria no coincideix amb la de la Terra.

En canvi, el camp d'asteroides on es durà a terme la missió representa el camp de proves perfecte per comprovar si, enmig de l'espai i en condicions de gravetat zero, estavellar una nau contra un cos celeste pot fer-lo canviar de rumb. Gràcies als telescopis astronòmics gegants, els científics comprovaran si l'asteroide s'ha desviat després de l'impacte.

DART arribarà al seu destí a la tardor del 2022, ja que l'asteroide objectiu es troba a 9,6 milions de quilòmetres de la Terra.

La nau farà servir plaques solars per generar energia i activar els sistemes de propulsió la llarg de tot el recorregut, i assolirà una velocitat de 6,6 quilòmetres per segon (gairebé 24.000 quilòmetres per hora).

El perill dels asteroides

Dimorphos forma part d'un sistema d'asteroides binari, és a dir, que està format per dos cossos celestes: Dimorphos és el més petit i orbita al voltant d'un altre cos més gran, Didymos, d'uns 780 metres de diàmetre.

La nau DART té forma de cub (2 metres x 2 metres x 2,6 metres) i pesa prop de 600 quilos. Quan l'aparell xoqui contra Dimorphos, els científics creuen que l'òrbita de l'asteroide es desviarà mínimament, però n’hi haurà prou per esquivar la Terra si es fa amb prou antelació.

Els asteroides, meteorits i cometes són restes de planetes i altres cossos celestes de quan es va formar el Sistema Solar, fa bilions d'anys. Aquests objectes més petits són arrossegats per la gravetat d'altres planetes i van vagant per l'espai. 

Si un asteroide impactés contra la terra, podria provocar una devastació equivalent a diverses bombes nuclears. Depenent de la mida, podria produir terratrèmols i tsunamis, destruir tot un continent o fins i tot acabar amb la vida a la Terra.

Els científics creuen que hi ha uns 25.000 grans asteroides al Sistema Solar, encara que només se n'ha identificat una tercera part. Segons les observacions i càlculs de trajectòries de la NASA, no s'ha detectat cap asteroide que en els propers 100 anys pugui impactar contra la Terra i suposi una amenaça.

Encara que les probabilitats siguin molt petites, les agències espacials de tot el món treballen per desenvolupar tecnologies i prototips de naus que serveixin per defensar a la terra d'una amenaça d'aquest tipus.

L'espai: a l'abast de tots?

El llançament de la nau DART s'ha fet a bord d'un coet Falcon 9 de SpaceX, una empresa aeroespacial privada propietat del magnat Elon Musk que construeix des de naus espacials fins a sistemes de satèl·lits.

Les col·laboracions entre agències espacials i iniciatives privades són cada vegada més habituals i demostren que l'exploració espacial ha deixat de ser una activitat purament científica, en mans de governs i institucions, i s’ha convertit en un negoci amb diferents aplicacions.

El turisme espacial ha estat un dels primers projectes desenvolupats per la indústria aeroespacial privada. Enguany, tres companyies diferents han presentat les seves propostes per viatjar a l'espai: Virgin Galactic, Blue Origin i la mateixa SpaceX. Però passar unes hores a l'espai no és a l'abast de qualsevol: la plaça més barata costa 200.000 euros.

D'altra banda, a l'octubre es va començar a gravar la primera pel·lícula a l'espai. El director de cinema rus Klim Shipenko i l'actriu Julia Peresil es van entrenar durant mesos i van viatjar a l'Estació Espacial Internacional per gravar part de la història a l'espai, sense gravetat.

Treballa l’actualitat a l’aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.