26 desembre 2024
spot_img
26 desembre 2024

Mil maneres de celebrar l’Any Nou

Desfilades amb dracs, festes a la platja i plats de llenties: existeixen infinites tradicions a tot el món

El 16 de febrer de 2018 es celebrarà l’Any Nou xinès, també conegut com la Festa de la Primavera. És un més dels diferents rituals que se segueixen a tot el planeta per dir adéu a l’any que s’acaba i donar la benvinguda al nou any.

Any nou, casa neta

Encara que a la Xina s’utilitza generalment el mateix calendari que a la resta del món (el calendari gregorià), els xinesos segueixen el calendari tradicional per algunes celebracions com la de l’Any Nou.

El cap d’any acostuma a caure entre finals de gener i de febrer. L’últim sopar de l’any es celebra en família, en una taula d’aliments molt simbòlics: peix, que representa l’abundància, dumplings o crestes per atreure la riquesa…

Segons la tradició, per donar la benvinguda al nou any convé netejar la casa i decorar-la amb garlandes vermelles, el color de la bona sort.

A les celebracions no hi falten els petards ni els focs artificials, així com les desfilades amb dracs i lleons que espanten als mals esperits. El dia d’Any Nou s’acostuma a regalar els nens un sobre vermell amb una petita quantitat de diners.

Diwali, el festival de les llums 

En un país tan divers com l’Índia conviuen diferents religions que celebren aquesta festa en diferents moments.

Una de les més populars és el Diwali, l’Any Nou hindú segons el calendari lunar, que també es commemora a països com Malàisia, Sri Lanka o Singapur. La data en la qual se celebra varia cada any, però cau sempre entre octubre i novembre.

És habitual estrenar roba, regalar dolços, netejar la casa i fer ofrenes als déus. Però el Festival de les Llums, com també es coneix, destaca sobretot pels petards, els focs artificials i els llums d’oli que il·luminen carrers i cases a la nit.

Dotze grans de raïm, set onades i un plat de llenties

Entre els països que segueixen el calendari gregorià, l’entrada de l’any es commemora l’1 de gener. Existeixen innombrables maneres de celebrar-ho.

A més dels típics banquets amb familiars i amics, a Espanya i a altres països hispanoamericans com Mèxic, Colòmbia i Equador existeix l’hàbit de menjar 12 grans de raïm, un per cada campanada que marca el rellotge a les 12 de la nit del 31 de desembre.

No és clar l’origen d’aquesta tradició amb la qual, suposadament, s’atreu la bona sort. Hi ha qui diu que les famílies riques van importar aquest hàbit de França. Altres teories afirmen que la costum es va implantar després que uns agricultors tinguessin un excés de producció de raïm i necessitessin treure-se’l de damunt.

Uns banyistes celebren l’arribada del nou any a la platja de Copacabana, a Rio de Janeiro, Brasil. (GYI / Mario Tama)

Per començar l’any amb bon peu, a les zones costaneres de Brasil és habitual celebrar la la Nit de cap d’any a la platja i amb roba blanca. El ritual es completa acostant-se a la riba a mitjanit i saltant set onades mentre es demanen set desitjos.

A Itàlia, en canvi, després de la mitjanit del 31 de desembre s’acostuma a menjar un plat de llenties. La superstició diu que així es tindrà riquesa durant tot l’any.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.