26 desembre 2024
spot_img
26 desembre 2024

Mestres: herois de pel·lícula

El cine ha convertit els professors en protagonistes de grans films que retraten els reptes de l’educació

Qui no recorda un mestre o una mestra especials? Quan un professor ens inspira, forma part de les nostres vides per sempre.

La tasca dels docents i els reptes a què s’enfronten a les aules han quedat reflectits en moltes pel·lícules. Per això, al cine, els mestres i les mestres són autèntics herois.

Aprofitant la commemoració del Dia Internacional de l’Educació, recopilem algunes de les millors pel·lícules que tenen els professors com a grans protagonistes.

 

El club dels poetes morts (1989)

Si hi ha cap pel·lícula de referència sobre professors, és aquesta. Qui no recorda la famosa escena dels alumnes enfilats als pupitres cridant: “Oh capità, el meu capità” en honor del seu benvolgut mestre?

En un dels millors papers de la seva carrera, Robin Williams interpreta un professor de literatura que introdueix la seva peculiar manera d’ensenyar en una acadèmia masculina molt conservadora. El seu mètode innovador desvetlla la curiositat, el talent i el sentit crític dels alumnes.

https://youtu.be/j8Pvw70N1Go

 

Dangerous Minds (1995)

Una altra pel·lícula mítica sobre el valor dels professors és Dangerous Minds. Michelle Pfeiffer interpreta una professora que acaba de començar que es troba davant el repte més difícil de la seva vida: plantar cara a una classe d’alumnes conflictius i aconseguir que arribin a graduar-se.

Una altra vegada, aquesta pel·lícula ens presenta la figura del mestre inspirador que va més enllà de les seves obligacions i es compromet a fer que els alumnes donin el millor d’ells mateixos.

 

Rebel·lió a les aules (1967)

Aquest clàssic del cinema ha servit d’inspiració per a moltes altres pel·lícules de mestres compromesos que han de fer front a situacions socials complexes.

L’actor Sidney Poitier interpreta un enginyer sense feina que es veu obligat a acceptar una ocupació com a professor als suburbis de Londres. A poc a poc es guanya la confiança dels alumnes i comprèn que la docència és la seva veritable vocació.

 

L’onada (2008)

El director Dennis Gansel va aconseguir un gran èxit per al cine alemany amb aquesta pel·lícula, protagonitzada per un professor d’institut que explica als seus alumnes les conseqüències d’un règim totalitari a partir d’un experiment sobre el qual acaba perdent el control.

La història ens fa reflexionar sobre els perills del poder, però també sobre els avantatges i inconvenients d’utilitzar mètodes educatius poc convencionals.

 

Yi ge dou bu neng shao (la Xina, 1999)

No tots els nens i nenes del món tenen accés a l’educació. En algunes parts del món, anar a escola és tota una heroïcitat. És el que li passa a la protagonista de Yi ge dou bu neng shao (Ni uno menos a Espanya).

El director Zhang Yimou ens explica la història d’una noia de 13 anys que ha de substituir el professor d’una escola rural amb una única condició: per cobrar el sou, ha d’aconseguir que cap dels alumnes deixi les classes.

Per això, quan un dels nens vol deixar els estudis per anar a treballar a la ciutat, la jove el seguirà per aconseguir que torni.

 

La lengua de las mariposas (1999)

Aquesta pel·lícula del cine espanyol ens mostra les dificultats dels mestres republicans per exercir la seva tasca durant la Guerra Civil espanyola (1936-1939), una època en què el bàndol franquista va imposar els seus ideals feixistes.

Basada en un relat de Manuel Rivas i dirigida per José Luis Cuerda, la pel·lícula explica com la relació d’un professor amb un dels seus alumnes es veu afectada per l’esclat de la guerra.

 

Good Will Hunting (1997)

Robin Williams torna a fer un paper d’un professor i terapeuta capaç d’ajudar i guiar un alumne problemàtic.

Will Hunting és un jove amb un gran talent per a les matemàtiques, però amb una pesant càrrega emocional plena de traumes que no li permet assolir els objectius. La pel·lícula, dirigida per Gus Van Sant, va aconseguir dos Oscars el 1997.

 

Avui comença tot (1999)

Seguint l’estil de cinema documental, el director francès Bertrand Tavernier va filmar una de les pel·lícules més emotives sobre l’educació.

El director d’una escola infantil d’un barri marginal d’un poble miner s’ha d’encarregar de l’educació dels més petits i enfrontar-se alhora a la complexa realitat d’una comunitat marcada per l’atur i altres problemàtiques socials.

https://youtu.be/JkMCOimIlYQ

 

Whiplash (2014)

El director de La La Land, Damien Chazelle, va realitzar abans aquesta pel·lícula sorprenent sobre un estricte professor de música que aconsegueix que un prometedor bateria de jazz doni el millor de si, però aplicant mètodes abusius i humiliants.

Aquesta pel·lícula és perfecta per debatre sobre els límits educatius que els professors cal que no sobrepassin i quina és la millor manera d’aconseguir l’excel·lència entre els alumnes.

Cada dia seleccionem una notícia, n’expliquem el context i dissenyem materials perquè estudiants de tot el món puguin llegir, debatre i opinar sobre l’actualitat a classe. Subscriu-t’hi!

 

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.