26 desembre 2024
spot_img
26 desembre 2024

Mariangels Arbusé, la ‘instagramer’ gironina que anima a cosir mascaretes

Arbusé ja ha rebut més de 200 oferiments per fabricar-ne

Mariangels Arbusé és una instagramer gironina que promou a través del seu Instagram (@gironamimpulsa) un projecte per cosir mascaretes per a gent vulnerable i professionals essencials que en necessitin, com per exemple personal de llars de gent grant, educadors socials, cuidadors, sanitaris i farmacèutics. L’objectiu és fer arribar les mascaretes a Girona i rodalies.

Com va començar aquesta iniciativa, Mariangels?

La iniciativa va néixer a través d’unes àvies de Palau (Girona), que estaven cosint mascaretes perquè havien sentit a TV3 que precisament en feien falta. Llavors, una de les seves filles va contactar amb mi i em va proposar que, en tenir força seguidors a Instagram, fes una crida perquè més gent en cusís. Ho vam consultar a metges i infermeres per saber què els semblava la idea i ens van dir que la podíem tirar endavant.

A on van a parar les mascaretes que es cusen?

Les mascaretes són solidàries i van dirigides a llars d’avis, centres amb menors tutelats, persones desafavorides i farmàcies, on també les donen a gent gran i cuidadores. Per exemple, alguns dels espais que de moment reben les mascaretes són Can Regàs, la residència de gent gran de Palau, Les Germanetes, Les Vetes, Càritas, Fundació Biodrissa i Fundació Elna. També hi participa la Fundació Resilis, Som Sostre i Centre Joan Riu, entre d’altres.

Les mascaretes són totalment segures?

Són mascaretes higièniques, preventives. Òbviament no serveixen per personal sanitari que es troba a “primera línia”. També val la pena fer pedagogia de com s’han d’utilitzar. S’han de rentar de manera periòdica amb aigua calenta i una mica de lleixiu, s’han de canviar per unes altres cada tres o quatre rentades.

Amb la mascareta també s’han de tenir en compte les mesures de seguretat necessàries com, per exemple, respectar les distàncies de seguretat, tossir tapant la boca amb el braç doblegat pel colze, només sortir per anar a comprar menjar i medicaments, etc.

Quantes persones han contactat amb tu per fer-ne?

A dia d’avui més de 200 persones, però la xifra no para d’augmentar. De fet, creix proporcionalment a les necessitats que es presenten cada dia. Per sort, anem donant resposta a cada urgència. Sóc creient i penso que “el Cel” està fent totes les connexions i que jo només sóc un petit “cable connector” a la nostra petita ciutat.

M’agradaria donar les gràcies a totes les dones cosidores, que s’hi deixen la pell, l’esquena per no parar de cosir, també a les empreses que han donat material de manera desinteressada, i que no els ho hem hagut ni de demanar personalment. També gràcies a en Martí Terés, regidor de l’Ajuntament, que de manera altruïsta i a títol personal ens fa de “recader” aquests dies, i té una feinada.

També gràcies a tots els alcaldes que s’han posat en contacte per demanar ajuda per a l’organització de tot plegat. És molt important per no focalitzar tota la feina en una sola persona.

Finalment, agrair al doctor Bosch, cap d’oncologia de l’Hospital Josep Trueta, per haver-me posat en contacte amb el president del col·legi de Metges, el doctor Josep Vilaplana, qui ha anat conduïnt els passos de la iniciativa de les mascaretes i de les iniciatives posteriors. La Mariona Bofill Miralbell, va tenir la idea de comprar impermeables en substitució de les bates que començaven a escassejar.

Ah si? A part d’aquesta iniciativa, n’esteu fent d’altres?

Sí, una altra iniciativa ha estat aconseguir mascaretes de busseig per adaptar-les a l’ús clínic, aconseguir impressores 3D per a la fabricació de material, així com aconseguir donatius econòmics per a la compra directa de material sanitari. Ara mateix estem ja en un nou projecte: aconseguir diners per comprar una màquina portàtil de radiografies. Aixó faria que els pacients no s’haguessin de desplaçar per tot l’hospital per anar a fer-se la radiografia de pulmons i fos la màquina la que anés fins on són ells. Tot plegat agilitzaria les proves i també disminuiria el risc de contagi i de propagació del virus dins dels hospitals.

Si sou de Girona o rodalies i voleu ajudar en aquesta iniciativa contacteu amb ella a través del canal d’Instagram @gironamimpulsa. 

Article redactat per estudiants d’ESO i redactors del projecte Revista Escolar Digital (RED). RED és una xarxa de diaris dirigits i editats per alumnes

Junior Report impulsa una xarxa de Revistes Escolars Digitals gestionades per alumnes de secundària. Informa’t sobre el projecte aquí.

 

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.