27 desembre 2024
spot_img
27 desembre 2024

L’Índia, història d’una colonització

El territori indi i les seves riqueses han estat cobejats per molts exploradors, des d’Alexandre el Gran fins a l’Imperi britànic

L’Índia té una història mil·lenària. Les primeres poblacions van establir-s’hi fa més de 5.000 anys, aprofitant el pas del riu Indus i les terres fèrtils. Aquests pobles van formar la cultura de la vall de l’Indus.

Fa uns 2.500 anys, la regió es dividia en petits regnes o estats que convivien de forma més o menys pacífica. En aquella època van començar a crear-se les bases de l’hinduisme, que a dia d’avui encara és la religió majoritària a l’Índia.

Al segle IV a. de C. va aparèixer Aixoka Vardhana, el primer gran emperador que va intentar unir tots els regnes del subcontinent indi. En aquella mateixa època, un altre emperador s’acostava per l’oest: Alexandre el Gran havia expandit els seus dominis des de Grècia fins a Egipte i per tot l’Imperi persa.

Alexandre va arribar fins al nord-oest de l’Índia actual, però va haver d’abandonar els plans de conquesta davant la resistència que hi van oposar els pobles indis.

Durant més de mil anys diferents dinasties i regnes indis van barallar-se entre ells per imposar-se a la resta, encara que sempre sota l’amenaça de l’Imperi mongol, que els assetjava pel nord.

 

Europa arriba a les Índies Orientals

Els pobles d’Àsia i Europa comerciaven des de feia segles. Al s. XIII, l’explorador venecià Marco Polo va establir una ruta comercial per portar espècies i altres productes molt valuosos des de l’Orient Llunyà fins als regnes europeus.

Malgrat això, a partir del segle xvi, la ruta terrestre va deixar de ser una opció. Els grans regnes volien arribar fins a les Índies amb vaixell, ja que així podrien obtenir més beneficis.

Així va ser com potències europees com Portugal, França, el Regne Unit, els Països Baixos o Espanya van començar a enviar les seves flotes fins a l’oceà Índic. El primer a arribar-hi va ser el navegant portuguès Vasco da Gama, que va arribar a la costa sud de l’Índia el 1498.

Les expedicions europees van aprofitar les baralles internes entre els regnes autòctons per establir les primeres colònies i fer-se amb el control del comerç.

Però les potències europees també es barallaven entre elles. Al començament del segle xix, la Companyia Britànica de les Índies Orientals havia aconseguit fer fora la resta d’europeus i dominar una bona part del territori de l’Índia.

Aquesta empresa tenia el monopoli del comerç des de l’Índia, però també actuava com una representació de l’Imperi britànic. Va ser així com va començar el domini britànic sobre la població índia.

 

Independència i divisió

El 1857 va tenir lloc la Primera Guerra d’Independència, en què diversos regnes i militars indis es van rebel·lar per fer fora els europeus. Els rebels van atacar casernes i llocs de comandament, però les autoritats britàniques van aconseguir controlar les revoltes.

Com a conseqüència, la Corona Britànica va intervenir per prendre el control del país. La Companyia de les Índies Orientals es va dissoldre i es va crear el Raj Britànic, un sistema colonial a través del qual el govern britànic manava a l’Índia.

Els britànics van imposar el seu idioma, els seus costums i les seves tradicions, molts dels quals encara es mantenen.

El control i la repressió dels britànics sobre la població va donar encara més forces al moviment independentista indi. Mahatma Gandhi va ser una de les figures més representatives d’aquest moviment, que reclamava la fi del règim colonialista.

El Regne Unit va combatre contra l’Alemanya nazi durant la Segona Guerra Mundial (1939-1945). Molts pobles que es trobaven sota el domini del Raj Britànic van aprofitar l’ocasió per rebel·lar-se.

Països com l’Índia, Bangladesh o Birmània van aconseguir la seva independència en aquella època. En el cas de l’Índia, el seu territori es va dividir en dos i les zones de majoria musulmana van formar el seu propi país: el Pakistan.

Junior Report dissenya unitats didàctiques per llegir i treballar l’actualitat a l’aula. També ofereix recursos d’educació mediàtica per fomentar la lectura crítica dels mitjans de comunicació. Consulta la nostra pàgina web!

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.