26 desembre 2024
spot_img
26 desembre 2024

Les dones, líders de l’oposició a Bielorússia

Svetlana Tikhanóvskaia, Veronika Tsapkala i Maria Kalesnikava compartien punts clau del seu programa: la reforma política, la lluita contra la corrupció i defensa de la llibertat d’expressió

Aleksandr Lukaixenko és l’actual president de Bielorússia. El 9 d’agost d’aquest any, Lukaixenko va obtenir suposadament més del 80% dels vots, tot i les acusacions posteriors de frau electoral per part dels seus opositors i de gran part de la comunitat internacional.

Des de llavors, les manifestacions s’han estès des de Minsk, la capital, per tot el país. La violència policial, els abusos físics i la repressió han estat presents en aquestes manifestacions.

Manifestació a Bielorússia (AFP)

Els manifestants defensen que en realitat les eleccions les hauria guanyat la unió de tres dones, Svetlana Tikhanóvskaia, Maria Kalesnikava i Veronika Tsapkala, provinents de diferents partits independents. Les tres compartien una coincidència: les candidatures dels seus marits o caps van ser, d’alguna manera, excloses de la carrera presidencial per ser crítics amb el president.

Les tres representants compartien punts clau del seu programa: la reforma política, la lluita contra la corrupció i la defensa de més llibertat d’expressió. Les seus principals promeses electorals eren la celebració d’unes eleccions democràtiques sis mesos després de l’inici de la seva legislatura i l’alliberament de presos polítics, principalment periodistes, activistes i blocaires.

Durant la campanya electoral, Lukaixenko havia fet diversos comentaris sexistes contra les candidates pel fet de ser dones. “Una dona presidenta col·lapsaria, pobreta”, va dir Lukaixenko. Bielorússia “no ha madurat prou per votar per una dona”, va afegir durant una visita a una fàbrica de tractors a finals de juliol.

 

La unió de tres dones

Svetlana Tikhanóvskaia va sorgir com la principal rival electoral després que diversos altres líders de l’oposició fossin empresonats o exiliats.

Entre ells es trobava el seu marit, Serguei Tikhanovski, un blocaire que va ser considerat un dels principals candidats de l’oposició abans de ser empresonat. “Les autoritats van eliminar descaradament els tres jugadors més forts de les eleccions, així que vam decidir unir-vos i mostrar el que és la solidaritat femenina“, va comentar la candidata.

Svetlana Tikhanóvskaia va sorgir com la principal rival electoral de Lukaixenko. (STRINGER / EFE)

Tikhanóvskaia es va unir a altres dues dones, Veronika Tsapkala i Maria Kalesnikava, per liderar una campanya d’oposició a les eleccions presidencials.

Maria Kalesnikava era la portaveu del candidat presidencial Victor Babariko, un conegut banquer a Bielorússia que es considerava el contendent més fort contra Lukaixenko. Però es va veure obligat a retirar-se, després de ser empresonat per càrrecs de malversació de fons i frau. Kalesnikava va decidir presentar-se en el seu lloc i unir-se a la campanya de dones.

Veronika Tsapkala, l’altra integrant del trio, era a la candidatura del seu marit, Valery Tsepkalo, que va ser apartat de les eleccions perquè la Comissió Electoral Central va rebutjar prop de la meitat de les firmes que havia recollit el seu equip.

 

Veronika Tsapkala, Svetlana Tikhanóvskaia i Maria Kalesnikava,
Sergei Grits / AP

Les tres candidates són la cara més visible de l’oposició femenina que s’ha generat contra Lukaixenko, però no són les úniques dones que s’han oposat a l’actual president. El seu activisme ha generat una onada de manifestacions i cadenes humanes formades només per dones. Amb elles, a més de protestar contra la repressió policial i la violència, busquen demanar més igualtat.

 

Els intents de silenciar l’oposició

Després de les eleccions, el govern de Lukaixenko ha intentat silenciar l’oposició de país. Svetlana Tikhanóvskaia se’n va anar a Lituània després d’haver estat detinguda durant unes hores després de les eleccions. Veronika Tsapkala va viatjar a Polònia amb la seva família.

Maria Kalesnikava, que s’havia quedat a Bielorússia, va ser detinguda per un grup d’encaputxats a Minsk a mitjans de setembre. L’endemà, va ser detinguda a la frontera entre Bielorússia i Ucraïna, segons declaracions del Comitè Estatal de Fronteres bielorús.

No obstant això, mitjans ucraïnesos asseguren que l’opositora va trencar el seu passaport quan les autoritats intentaven expulsar-la el país veí, i afirmen que hauria estat una operació per obligar-la a abandonar Bielorússia. Les informacions al respecte són contradictòries.

Després de la seva detenció, Kalesnikava ha sigut imputada per atemptar contra la seguretat nacional del país. Si és declarada culpable, la pena podria ser de dos a cinc anys de presó.

Fonts: BBC, The New York Times, Comitè Estatal de Fronteres bielorús, The Washington Post

Junior Report dissenya unitats didàctiques per llegir i treballar l’actualitat a l’aula. També ofereix recursos d’educació mediàtica per fomentar la lectura crítica dels mitjans de comunicació. Consulta la nostra pàgina web!

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.