Construït inicialment per a l’Exposició Internacional de Barcelona, aquesta obra ha interpretat diferents papers al llarg de la seva història
El Pavelló Mies van der Rohe és un dels edificis més icònics de Barcelona. El van dissenyar l’arquitecte Ludwig Mies van der Rohe (1886-1969) i la dissenyadora Lilly Reich (1885-1947) com a pavelló representatiu d’Alemanya en l’Exposició Internacional que va tenir lloc a la ciutat de Barcelona el 1929.
Pocs mesos després de l’Exposició, el 1930, el Pavelló va ser desmuntat. Però la seva història no va acabar aquí. A partir d’aquest moment, l’edifici va començar una nova etapa durant la qual va esdevenir un referent de l’arquitectura del segle XX.
A la dècada de 1980, les autoritats culturals de Barcelona van començar a plantejar-se la possibilitat de reconstruir-lo. La idea es va realitzar el 1986, després d’anys de recerca i feina. Tot seguit t’expliquem les diferents vides del Pavelló de Barcelona.
Pavelló d’Alemanya, 1929
El Pavelló d’Alemanya per a l’Exposició Internacional de Barcelona de 1929 va ser concebut per albergar la recepció oficial presidida pel rei Alfons XIII i la reina Victòria Eugènia al costat de les autoritats alemanyes.
El govern alemany va encarregar el projecte a Mies van der Rohe i a la seva col·laboradora Lilly Reich. L’edifici volia representar la cultura moderna alemanya encarnada per la República de Weimar. Amb aquest pavelló innovador, Alemanya esperava també restablir la seva imatge davant el món, molt danyada després de la Primera Guerra Mundial (1914-1918).
¿Sabías que la cortina roja, la alfombra negra y el muro de mármol de ónice dorado del Atlas del Pabellón de Alemania de la Exposición Universal de 1929 de Mies van der Rohe forman la bandera alemana?
Sea a propósito o no, es una genialidad y hoy me apetecía nombrar a Mies 😁 pic.twitter.com/hDT2TNFMyE
— Abraham Ramírez Martín (@abrahamrammar) April 27, 2020
Desmantellament i reivindicació
Quan va finalitzar l’Exposició Internacional, es va plantejar l’opció de vendre el Pavelló a les autoritats locals i que l’edifici restés a la ciutat. Les negociacions, però, no van tirar endavant i el 1930 es va decidir desmuntar-lo.
Malgrat la seva absència, el record del Pavelló va restar viu i es va convertir en un referent mític en els llibres d’arquitectura, juntament amb altres construccions desaparegudes com el Crystal Palace de Paxton (Londres, 1851) o el Pavelló de l’URSS de Melnikov (París, 1925).
Els especialistes consideraven que el desaparegut Pavelló de Barcelona era una de les obres més importants de Mies i de l’arquitectura moderna. Fins i tot corria el rumor fals que l’edifici estava desmuntat en algun magatzem de Barcelona.
Reconstrucció del pavelló
A partir dels anys cinquanta van començar els intents per reconstruir el Pavelló. El primer va tenir lloc el 1956, quan l’arquitecte Oriol Bohigas, amb un grup de joves arquitectes, van contactar amb Mies van der Rohe en persona per plantejar-ne la reconstrucció. La manca de suport institucional va frustrar la temptativa.
Un segon intent es va produir el 1974, quan es va organitzar un seminari sobre el Pavelló per analitzar les opcions de reconstruir-lo. Finalment, el 1980, gràcies a l’impuls d’Oriol Bohigas mateix des de la Delegació d’Urbanisme de l’Ajuntament de Barcelona, es va posar en marxa el projecte per reconstruir-lo.
Els arquitectes Ignasi de Solà-Morales, Cristian Cirici i Fernando Ramos van ser designats per executar l’obra i els treballs van començar el 1983. En la reconstrucció es van fer servir els mateixos materials del Pavelló original.
El nou edifici es va bastir al seu emplaçament original, a la muntanya de Montjuïc, i es va inaugurar el 1986 coincidint amb el centenari del naixement de Mies van der Rohe.
Usos actuals
Actualment, el Pavelló és la seu de la Fundació Mies van der Rohe, institució creada el 1983 per l’Ajuntament de Barcelona per dur a terme la reconstrucció de l’edifici.
La Fundació promou el debat, la difusió i la sensibilització sobre temes d’arquitectura i urbanisme contemporanis. També promou l’estudi i la difusió de l’obra de Ludwig Mies van der Rohe i Lilly Reich, així com del Moviment Modern i de l’arquitectura contemporània.
Al Pavelló s’organitzen diferents activitats com premis, congressos, conferències, exposicions, tallers i intervencions artístiques. Entre totes aquestes iniciatives destaca l’organització de la Setmana d’Arquitectura de Barcelona, la Beca Lilly Reich per a la igualtat en l’arquitectura o el Premi d’Arquitectura Contemporània de la Unió Europea – Premi Mies van der Rohe, organitzat per la Fundació Mies van der Rohe conjuntament amb la Comissió Europea i un dels premis d’arquitectura més prestigiosos.
#8M ¡Abrimos la convocatoria de la Beca Lilly Reich para la igualdad en la arquitectura dirigida a #estudiantes de #bachillerato! El objetivo de la beca es fomentar el estudio, divulgación y visibilización de aportaciones a la arquitectura que han quedado relegadas y olvidadas. pic.twitter.com/gwujXZlJNj
— Fundació Mies van der Rohe (@FundacioMies) March 8, 2021
Junior Report dissenya unitats didàctiques per llegir i treballar l’actualitat a l’aula. Pots accedir a la nostra botiga per consultar el catàleg complet!