26 desembre 2024
spot_img
26 desembre 2024

Les claus de Corea del Sud per frenar el coronavirus

La responsabilitat ciutadana i l’ús de noves tecnologies han permès frenar l’expansió del virus amb rapidesa

Els primers casos de persones afectades pel coronavirus SARS-CoV-2 van aparèixer a la Xina, concretament a la ciutat de Wuhan a finals de desembre del 2019.

En aquell moment, el govern xinès no sabia a quina mena de malaltia s’enfrontava i el virus va demostrar ser molt contagiós: aviat es va estendre per tot el país i va infectar desenes de milers de persones.

Malgrat tancar les fronteres i aplicar controls als aeroports, el virus va aconseguir estendre’s a altres països. Com era d’esperar, els primers casos de contagi fora de la Xina es van registrar a països veïns com el Japó, Taiwan o Corea del Sud.

Corea del Sud va ser un dels països més afectats per l’epidèmia i va arribar a tenir més de 8.500 casos de contagi al país. Això no obstant, avui dia ha aconseguit controlar els contagis i té un dels índexs de letalitat més baixos del món, amb menys d’un centenar de morts.

 

Reacció immediata

Des que es va detectar el primer cas de contagi el 20 de gener, les autoritats van reaccionar ràpidament i van posar en marxa diverses mesures per evitar una epidèmia.

Durant la primera setmana es van dur a terme gairebé 200.000 tests per detectar el virus i trobar el focus de l’epidèmia que hi havia a Daegu, una ciutat al nord del país.

Van descobrir que dues terceres parts dels infectats pertanyien a un mateix grup religiós, la qual cosa també va permetre seguir el rastre de possibles contagis.

Els tests de detecció no es van fer només a persones amb símptomes, sinó també a les persones que haguessin tingut contacte amb persones contagiades. D’aquesta forma es van poder detectar nous casos positius abans que els propis infectats ho sabessin (el virus pot trigar dies a manifestar-se).

D’altra banda, des que van aparèixer els primers casos es van començar a tancar col·legis, edificis públics i parcs. Els sud-coreans també van respondre a la crida de responsabilitat ciutadana, van seguir els consells de les autoritats i van quedar-se a casa des del primer moment.

La veritat és que Corea del Sud és un país ric i un dels més desenvolupats del món: disposa d’un sistema sanitari molt modern i a més a més hi ha moltes empreses farmacèutiques. Això ha permès disposar de recursos suficients per frenar l’epidèmia: mascaretes, gel desinfectant, tests de detecció

Fins i tot s’han muntat autolaboratoris al carrer, que permeten fer proves de coronavirus als conductors sense que hagin de baixar del cotxe. Reben els resultats al mòbil al cap d’unes hores.

 

Campanya informativa amb geolocalització

Una altra de les mesures més importants ha estat mantenir la població informada en tot moment sobre l’evolució de l’epidèmia. No només sobre el nombre de contagis, sinó també sobre la seva ubicació.

A través d’un sistema de geolocalització es controla les persones contagiades i amb missatges de mòbil s’informa els ciutadans sobre possibles casos de contagi prop del seu domicili, perquè puguin prendre mesures i aïllar-se a casa.

Encara que aquesta estratègia ha resultat molt efectiva també ha generat crítiques, ja que suposa una violació de la privacitat de les persones.

Descarrega’t de forma gratuïta els recursos didàctics sobre el coronavirus aquí.

 

 

 

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.