27 desembre 2024
spot_img
27 desembre 2024

L’acord entre Europa i Turquia: una solució a mig fer

La Unió Europea i el govern turc van arribar a un acord perquè Turquia aculli refugiats de pas cap a Europa

L’arribada a Europa de persones que fugien de conflictes al Pròxim Orient, sobretot de Síria, es va intensificar a partir de l’any 2014. Països com Itàlia i Grècia es van veure desbordats per l’allau d’arribades i per això van demanar ajuda a la resta de països europeus.

La Unió Europea (UE) va decidir prendre mesures per ajudar a països com Itàlia, Grècia i Hongria a gestionar aquesta crisi. En primer lloc, es va establir un sistema de quotes de reallotjament, que assignaven un nombre de desplaçats a cada país.

Inicialment es va optar per repartir a 160.000 refugiats a països europeus, distribuint-los proporcionalment en funció d’una sèrie de criteris com la població o l’índex d’atur.

Aquesta mesura ha resultat un fracàs: alguns països s’han rebel·lat i s’han negat a acollir refugiats. Alguns estats, com Hongria, no volen acceptar ni un.

L’acord amb Turquia

Davant la incapacitat de gestionar aquesta arribada massiva de persones, a partir del 2016 es va optar per canviar d’estratègia: ja no es tractava de repartir a aquestes persones per tota la UE, sinó de frenar la seva arribada.

Per fer-ho era necessària la col·laboració de Turquia, un país que es troba entre Grècia i Síria que ja ha acollit a més de dos milions i mitjà de refugiats. La Unió Europea va signar un acord amb Turquia per frenar l’arribada de més refugiats a Europa.

L’acord permetia a la UE retornar a una persona en situació irregular (sense asil) a Turquia, a canvi d’acceptar a algú amb l’estatus de refugiat (amb asil) reconegut a Turquia. A més, Brussel·les donava 3.000 milions d’euros a Turquia per invertir en el benestar dels refugiats al seu territori.

Aquest acord amb Turquia va ser molt criticat per les organitzacions humanitàries, que van acusar a Europa de defugir la seva responsabilitat cap als refugiats.

En el fons, l’objectiu de l’acord és dissuadir a les persones que vinguin a buscar refugi a Europa. Perquè quin sentit té esforçar-se per arribar a les costes europees si saps que et deportaran?

D’aquesta manera, des de l’any passat l’arribada de persones desplaçades s’ha reduït.

Les veus més crítiques consideren una vergonya que la Unió Europea i els seus estats, que defensen els drets humans com un dels seus valors fonamentals, no hagin donat millor resposta a les persones refugiades.

Informa’t de tot a Junior Report Castellà | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.