27 desembre 2024
spot_img
27 desembre 2024

La dona al món

Les dones segueixen estant en situació de desigualtat en àmbits com la política, l’educació o la feina

Les dones representen la meitat de la població mundial. Més de 3.600 milions de nenes, noies, dones i ancianes que viuen en condicions molt diferents segons el país, la ciutat o la zona en la qual es trobin.

Tot i així, la desigualtat de gènere és un problema que afecta a dones de tot el món de diferents maneres i en àmbits diferents del nostre dia a dia: a casa, a l’escola, a la feina, al carrer

El 8 de març se celebra el Dia Internacional de la Dona per donar visibilitat a la situació de la dona, trencar estereotips, conscienciar sobre les desigualtats i impulsar el canvi cap a una societat més justa i igualitària. 

https://www.instagram.com/p/BeD66XsgwXO/?utm_source=ig_embed

Impulsar la figura de la dona a la societat també és una de les prioritats dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides. Així, l’ODS 5 se centra en la igualtat de gènere i promou projectes i iniciatives per empoderar a nenes, noies i dones a tot el món.

 

El poder en mans dels homes

Si ajuntéssim els parlaments, congressos i cambres legislatives de tots els països, només 1 de cada 5 representants seria una dona.

Segons l’últim mapa de Dones en la política, del 2019, a tot el món només hi ha 10 caps d’estat de 152 països i 10 caps de govern d’un total de 193 països.

La manca de dones als òrgans de govern suposa un obstacle perquè s’aprovin lleis igualitàries. Per exemple, per promoure la igualtat salarial, allargar la baixa de maternitat, protegir les víctimes de violència de gènere, etc.

La desigualtat salarial entre homes i dones és del 23%: això significa que, de mitjana, les dones guanyen el 77% del que guanyen els homes, segons dades del 2017 d’ONU Dones.

Al món laboral, les dones cobren menys malgrat ocupar pel mateix càrrec i tenir la mateixa responsabilitat que els homes. A més, menys d’una tercera part dels càrrecs directius estan ocupats per dones, segons dades de Nacions Unides.

També acostumen a tenir feines més precàries. Segons l’ONU, el 60% de les dones treballa en feines vinculades a l’economia informal. Això vol dir que no tenen contracte o seguretat laboral i que estiguin més exposades a viure en una situació de pobresa.

A més, les dones acostumen a dedicar el triple de temps que els homes a dur a terme feines no remunerades, com ara les feines de la casa o tenir cura de familiars o fills, segons les Nacions Unides.

 

Com més pobres, més desiguals

Les dades de Nacions Unides mostren que la desigualtat de gènere està molt estesa a tots els continents. No obstant això, a les regions menys desenvolupades, les nenes i dones són més vulnerables.

Davant la falta de recursos, les famílies prioritzen l’educació dels fills i mantenen les filles a casa per tenir cura de la família i les tasques de la llar. A tot el món hi ha més de 120 milions de nens i adolescents que no van a escola: més de la meitat són nenes.

A més, es calcula que hi ha uns 875 milions de persones adultes analfabetes, de les quals dues terceres parts són dones. La falta d’educació limita moltíssim les possibilitats de tenir un futur millor.

Si les nenes, noies i dones tinguessin les mateixes oportunitats que els homes, l’economia mundial creixeria i la situació d’igualtat reduiria els conflictes socials.

Invertir en el futur de les nenes i les dones és una aposta per transformar el món on vivim.

 

Les dones no són el sexe dèbil

Històricament, les dones han estat sotmeses a la voluntat dels homes per motius culturals, religiosos o fins i tot per llei. Aquesta situació va començar a canviar al principis del segle XX, amb les primeres manifestacions i vagues de dones treballadores.

Actualment, les lleis internacionals les reconeixen com a iguals: dones i homes tenen els mateixos drets, però a la pràctica no sempre es compleixen. Sovint, les dones pateixen abusos, discriminació i violacions dels seus drets pel simple fet de ser dones.

Problemes com la violència de gènere, el matrimoni infantil o els abusos sexuals es produeixen perquè a tot el món segueix existint la percepció que la dona és més dèbil i no mereix el mateix respecte que un home.

I no passa només als països més pobres. El recent escàndol d’abusos sexuals a Hollywood i la campanya del #MeToo demostren que no és una qüestió econòmica.

Es tracta, sobretot, d’una qüestió cultural, educativa i històrica. Per això cal lluitar contra els estereotips i canviar la visió que una part de la població (tant homes com a dones) té sobre les dones i el seu paper en la societat.

Fins que ja no sigui necessari reivindicar els drets de les dones.

Junior Report dissenya unitats didàctiques per llegir i treballar l’actualitat a l’aula. També ofereix recursos d’educació mediàtica per fomentar la lectura crítica dels mitjans de comunicació. Consulta la nostra pàgina web!

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.