28 desembre 2024
spot_img
28 desembre 2024

La contaminació lumínica no ens deixa descansar

El mal ús de les llums durant la nit no només afecta negativament el medi ambient, també perjudica greument la nostra salut

Per Raquel Sáez

L’ús que fem de les llums no és intranscendent. Més encara durant la nit, quan la claror deixa pas a la foscor i utilitzem la llum artificial per realitzar les nostres tasques. Llavors s’activa l’enllumenat públic i els llums de casa, alhora que seguim connectats als nostres mòbils o altres dispositius electrònics.

La quantitat de llum que emetem és tal que els científics han creat el terme contaminació lumínica per descriure aquest fenomen. Es tracta de l’alteració de la foscor natural del medi nocturn produïda per la llum artificial. El medi ambient és un dels principals damnificats, però també afecta la nostra salut.

“L’exposició de la llum durant la nit pot generar processos de tipus cancerigen o pot estar relacionada amb patologies com la diabetis o l’obesitat. També afecta el nostre circuit circadiari. És a dir, pot alterar les nostres hores de son i descans“, apunta el director científic del Parc Astronòmic Montsec (PAM), Salvador J. Ribas.

Aquestes són algunes de les conclusions que s’han extret del congrés internacional Artificial Light at Night 2020 i que es publicaran en pocs dies a la web del congrés. Es considera el més important del món en matèria de contaminació lumínica i en el qual han participat 200 científics de nombrosos països.

Una edició que s’ha hagut de celebrar de manera online a causa de la crisi sanitària originada pel coronavirus i que es reprendrà de manera presencial a any que ve a Lleida.

 

Lluny del telèfon mòbil

El problema de la contaminació lumínica transcendeix ja l’àmbit astronòmic i l’atenció se centra ara en els efectes que pot tenir sobre la nostra salut. Per combatre-la, necessitem aliats i el mòbil no és el millor d’ells.

“No és recomanable que dormim amb els llums encesos o amb punts de llum, perquè transmetem una falsa sensació al nostre organisme. No és recomanable que utilitzem el mòbil poc abans de descansar, perquè, a més, el seu tipus de llum, llum blava, és especialment perjudicial. El motiu és que la llum ens impedeix produir melatonina, una hormona clau en els nostres processos de descans”, explica Ribas.

Els efectes d’aquest tipus de contaminació arriben fins a les nostres platges. “Diferents estudis ens indiquen l’afectació a les barreres de corals. Poden extingir-se si col·loques una llum davant d’elles, com és el cas de zones turístiques especialment il·luminades a les nits. Això ha passat en alguna zona de la costa de Filipines“, segueix el responsable del PAM.

 

L’ull s’adapta

Revertir la contaminació lumínica és a les nostres mans, començant per plantejar solucions coordinades que afectin l’enllumenat públic, que il·lumina carrers, avingudes i monuments destacats de les nostres ciutats.

“Hem de repensar l’enllumenat. No tenim en compte que el nostre ull s’adapta a les condicions i a la quantitat de llum de la qual disposa. Això és molt important tenir-ho en compte.

Per això, un grup de científics austríacs va proposar atenuar la quantitat de llum de l’enllumenat a mesura que avanci el dia de tal manera que es redueixi progressivament, de la mateixa manera que ho fa la llum solar al llarg del dia. La qualitat de la visió seria la mateixa i, a més, el resultat seria més respectuós amb el medi ambient”, conclou aquest científic.

Informació elaborada en col·laboració amb el Parc Astronòmic Montsec

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.