25 desembre 2024
spot_img
25 desembre 2024

Joves i alcohol: els riscos del consum

El 15 de novembre se celebra el Dia Mundial sense Alcohol per conscienciar sobre els efectes negatius que ocasionen les begudes alcohòliques al cos

Cada dia milions de persones a tot el món beuen alcohol . El consum d'aquesta substància s'ha utilitzat àmpliament en moltes cultures durant segles i sovint s'associa amb la celebració i la relaxació .

Des d'un punt de vista biològic , l'alcohol afecta el nostre cervell , alliberant neurotransmissors com la dopamina , que estan vinculats al plaer i la gratificació . El seu alliberament provoca sensacions de benestar i eufòria , per això a molta gent li agrada la sensació que experimenta el cos després de beure una copa.

Tot i això, darrere d'aquesta " satisfacció " hi ha una sèrie d' efectes nocius que l'alcohol pot tenir al nostre organisme, tant en la nostra salut física com mental .

Cada any es produeixen 3 milions de morts al món a causa del consum nociu d'alcohol , segons les últimes dades de l'Organització Mundial de la Salut (OMS). El seu consum és un factor causal en més de 200 malalties , com trastorns mentals , malalties cardiovasculars , cirrosi hepàtica (afecta el fetge) i alguns tipus de càncer .

L'alcohol també afecta negativament el nostre cervell , provocant pèrdua de memòria i disminució de la concentració . A més, té un alt potencial de crear dependència , la qual cosa vol dir que és probable que acabi en addicció . Les persones que pateixen addicció al'alcohol perden el control sobre el consum .

Per tot això, l'OMS promou cada 15 de novembre el Dia Mundial sense alcohol . L'objectiu és conscienciar tota la població sobre els danys físics i psicològics que pot ocasionar el consum d'alcohol a l'organisme .

Adolescents i pressió del grup

Al voltant del món, els governs limiten a partir de quina edat és legal comprar i consumir alcohol . Per exemple, als Estats Units es prohibeix vendre aquesta substància a les persones menors de 21 anys . En altres països com Espanya , França o Itàlia , el límit és en 18 anys .

Tot i aquestes restriccions, el consum d'alcohol en joves menors continua sent un problema actualment. El 74% dels joves d'entre 14 i 18 anys a Espanya reconeix haver consumit begudes alcohòliques alguna vegada a la seva vida , segons l' Enquesta sobre ús de Drogues en Ensenyaments Secundaris a Espanya (ESTUDES) 2021 .

L'informe també assenyala que el 23% dels adolescents diuen haver-se emborratxat l'últim mes i el 41% afirma haver realitzat botellón en l'últim any. En aquesta edat, és molt comú el binge drinking o consum en atracació , que implica beure cinc o més copes, gots o canyes d'alcohol en un temps aproximat de 2 hores.

A l'adolescència, la pressió del grup influeix directament en el consum de substàncies psicoactives com l'alcohol i altres drogues. El desig de pertànyer i ser acceptat pot portar els adolescents a fer coses que no volen fer , com beure alcohol, només per encaixar.

La influència d'amics propers i de companys és un factor determinant en aquest tema. La idea de “tots ho estan fent” pot exercir una pressió significativa, fent-nos creure que si no seguim el corrent podem ser exclosos del grup. Tanmateix, és fonamental establir límits i dir “no” quan calgui.

Alcoholisme social

Es considera que una persona fa un consum social quan habitualment o de manera esporàdica consumeix begudes alcohòliques en situacions socials com ara una celebració d'aniversari, una quedada amb amics o un sopar de treball. Aquest tipus de consum d'alcohol està molt estès i se sol veure com una cosa normal i sense riscos .

L´acceptació cultural del consum d´alcohol en esdeveniments socials i la idea que beure és necessari per a la diversió són elements que poden alimentar aquest patró de comportament.

Tot i això, alguns bevedors socials no són conscients que, encara que no arribin mai a emborratxar-se, estan consumint una beguda perjudicial per a la salut. No hi ha consum d'alcohol innocu , és a dir, qualsevol nivell de consum comporta certs riscos per al nostre organisme.

La repetició d'aquests patrons de beguda en situacions socials pot contribuir a un augment de la tolerància . Això fa que el nostre cos s'adapti a la presència constant de l'alcohol i, com a resultat, es requereixen quantitats més grans d'aquestes begudes per aconseguir els mateixos efectes que es van experimentar inicialment amb dosis més baixes.

Encara que a priori prendre begudes alcohòliques en esdeveniments socials pugui semblar una pràctica inofensiva, és fonamental ser conscients que amb aquestes pràctiques es poden desenvolupar problemes més greus relacionats amb l'alcohol .

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per als subscriptors. Descobreix l'activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.