25 desembre 2024
spot_img
25 desembre 2024

Joves contra el canvi climàtic

Milers de joves es manifesten a tot el món per reclamar als governs que actuïn contra el canvi climàtic

Els governs de tot el món es reuneixen cada any a la COP: Conferència sobre el Clima per analitzar l’evolució del canvi climàtic i debatre les mesures per reduir l’escalfament global.

Tot i així, malgrat totes les negociacions, els acords triguen massa a posar-se en pràctica: hi ha països que anteposen els interessos econòmics al medi ambient, d’altres que neguen que el canvi climàtic existeixi, i encara uns altres que no tenen recursos per adoptar polítiques més sostenibles…

Farts d’esperar, milers d’estudiants de diferents països han començat a manifestar-se per exigir als governs que s’afanyin a actuar.

Joves d’arreu del món s’han unit a la vaga estudiantil pel clima iniciada per Greta Thunberg. L’objectiu és pressionar els líders polítics i deixar clar que els més joves sí que estan conscienciats sobre el canvi climàtic.

A Bèlgica, per exemple, els estudiants es manifesten cada dijous des de fa un mes per reclamar mesures urgents al govern. El 31 de gener, més de 12.000 estudiants a Brussel·les i uns altres 10.000 a Lieja van respondre a la convocatòria de Youth for Climate (Jovent pel Clima).

L’exemple de Greta Thunberg

Greta Thunberg és una adolescent sueca de 16 anys i activista contra el canvi climàtic.

L’estiu del 2018 va ser el més calorós de la història a Suècia, una prova més dels efectes de l’escalfament global. Per cridar l’atenció sobre aquest fet, la Greta va començar a faltar a classe els divendres: s’asseia davant del Parlament suec amb un cartell on deia “En vaga escolar pel clima”.

La història de la Greta va cridar l’atenció de transeünts, d’alguns polítics suecs i, finalment, dels mitjans de comunicació. I la seva protesta es va fer viral amb el hashtag #ClimateStrike.

Això va fer que els organitzadors de la COP24 a Katowice (Polònia) la convidessin a participar a la cimera, on va pronunciar un discurs molt dur en què alertava els polítics: “Dieu que per damunt de tot estimeu els vostres fills, però en canvi els esteu robant el futur”.

La Greta també va participar en el Fòrum Econòmic Mundial 2019, una de les principals cites de líders mundials. En aquesta ocasió, la jove activista va tornar a recordar la necessitat d’actuar amb urgència si volem evitar que el canvi climàtic sigui irreversible.

La lentitud de la diplomàcia

Governs de tot el món es reuneixen cada any a la COP, la Cimera del Clima organitzada per les Nacions Unides. Els líders polítics hi debaten mesures i objectius per aturar l’escalfament global.

Malgrat tot, la presa de decisions és lenta perquè cada país té els seus interessos i disposa d’uns determinats recursos. Hi ha països rics que volen que es limitin les emissions de gasos contaminants a tot el món, sense tenir en compte que els països pobres necessiten continuar desenvolupant la seva economia per mantenir-se.

A més a més, una gran part de la contaminació que avui afecta el nostre planeta l’ha provocada l’activitat dels països rics durant el segle xx. Per això els països en desenvolupament pensen que no és just que hagin de renunciar a créixer quan els altres ja han crescut.

El problema és que, si no ens posem d’acord per actuar tots junts, al final serà massa tard per al planeta.

Junior Report promou el pensament crític dels estudiants. Fes-te soci i dona suport al projecte!

 

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.