26 desembre 2024
spot_img
26 desembre 2024

Història de la contaminació

La contaminació provocada per les nostres activitats ha augmentat en paral·lel a l’evolució humana

Les emissions de carboni derivades de les activitats humanes són la principal causa de l’escalfament global: producció en fàbriques, transport de productes, tala de boscos… però no sempre ha estat així.

La plataforma Atles Global del Carboni va ser creada el 2013 per monitoritzar les emissions de carboni a nivell global i així mostrar al món els efectes de la contaminació.

A la pàgina web del projecte podem consultar una cronologia de la contaminació que ens mostra com ha influït el progrés humà en el cicle del carboni dins del planeta Terra.

 

Milions d’anys sense contaminar

Els primers homínids van aparèixer a l’Àfrica fa uns 6 milions d’anys. Els nostres ancestres tenien un impacte nul sobre el planeta: menjaven els fruits i vegetals que trobaven i els animals que podien caçar amb les seves eines rudimentàries.

Van haver de passar milions d’anys d’evolució perquè apareguessin els primers assentaments. Fa 15.000 anys, els caçadors i recol·lectors es van convertir en agricultors que conreaven terres.

Va ser llavors quan van començar les primeres tales d’arbres per guanyar superfície de cultiu, encara que a un nivell insignificant comparat amb l’actualitat: cada any desapareix una superfície de bosc equivalent a Bèlgica a tot el món.

 

Era Industrial: la contaminació es dispara

Al segle XVIII, el descobriment de combustibles com el carbó i el desenvolupament d’invents com la màquina de vapor transformen del tot la nostra forma de viure.

La Revolució Industrial va suposar una revolució per a l’home en totes les seves facetes: va canviar la forma de produir, de consumir, de viatjar… i això també va tenir una repercussió sobre el planeta.

La invenció de la locomotora i els primers trens va augmentar la demanda de carbó. Les emissions es van disparar i no han deixat de créixer fins avui: més de 200 anys llançant tones de CO2 a l’atmosfera.

A partir del segle XVIII, l’emissió de gasos d’efecte hivernacle es dispara amb els combustibles de l’Era Industrial. (Global Carbon Project)

Un segle més tard, l’evolució tecnològica va permetre refinar el petroli i convertir-lo en un dels principals combustibles, responsable d’una tercera part de les emissions contaminants.

 

I el futur, què ens ofereix?

A finals del segle XX, els governs es van adonar dels efectes negatius de les emissions de carboni sobre el planeta i van començar a coordinar una acció conjunta per aturar l’escalfament global.

Com a resultat, es va establir la reunió anual de la Cimera del Clima i es va crear el Grup Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC).

No obstant això, els esforços no s’han traduït en mesures reals i efectives. Alguns països han reduït les seves emissions de carboni, però la contaminació global continua augmentant.

Les conseqüències en el futur depenen del que fem avui: conservar la biodiversitat marina, protegir els nostres boscos, garantir la seguretat de les ciutats costaneres o mitigar els efectes dels temporals.

Segons l’Acord de París, limitar l’augment de temperatura a 2ºC abans de l’any 2100 permetria evitar danys irreversibles al nostre planeta.

Aquest és el moment més important de la nostra existència com a espècie. De nosaltres depèn el futur de la Terra.

Si no es compleixen les restriccions de l’Acord de París, el planeta podria perdre milers d’espècies animals i la qualitat de l’aire que respirem. (Global Carbon Project)

Junior Report promou el pensament crític dels estudiants. Fes-te soci i dona suport al projecte!

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.