12 gener 2025
spot_img
12 gener 2025

Heroïnes del nostre temps

El Museu Nacional de Ciències Naturals celebra el Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència amb activitats per visibilitzar les dones científiques

Per Gemma Juncà

Les dones científiques han exercit un paper molt important a la història. La més coneguda és Marie Curie, física guanyadora de dos Premis Nobel, però existeixen moltes altres.

Valentina Tereshkova, la primera astronauta que va orbitar al voltant de la Terra; María Elena Caso, investigadora que va marcar la pauta per a l’estudi dels estels de mar; Lynn Margulis, la biòloga que va estudiar l’origen de les cèl·lules eucariotes (com les que formen el cos humà), o Ada Lovelace, la matemàtica que va inventar de la màquina analítica (la predecessora dels ordinadors actuals).

Totes elles, al costat de molts altres científics, van aportar el seu granet de sorra per construir la nostra societat tal com la coneixem avui dia. No obstant això, no sempre van ser tractades igual que els seus col·legues científics.

T’atreveixes a ser una gran científica?

Aquestes quatre científiques han estat les protagonistes del taller ‘Dibuixant Científiques’ que, gràcies a la col·laboració de Pandora Mirabilia i Biodiversia amb el Museu Nacional de Ciències Naturals de Madrid, s’ha desenvolupat des de desembre de 2017.

Per celebrar el Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència (11 de febrer), es va unir al quartet Annie Machordom, una investigadora que actualment treballa com a investigadora al museu.

Després d’escoltar un conte sobre la seva vida, els nens i nenes van poder parlar amb ella i preguntar-li com és el seu dia a dia, així com detalls sobre les seves recerques.

L’objectiu? Transmetre als més petits que, encara que se les vegi poc, hi ha moltes dones que es dediquen a la recerca, a més d’animar a les nenes a convertir-se en grans científiques i investigadores.

L’11 de febrer, els nens i nenes que van visitar el museu van escoltar contes sobre l’apassionant vida d’aquestes científiques. Després, els participants van dibuixar com s’imaginaven als personatges descrits. El resultat? Un gran mural amb dibuixos per representar els seus assoliments.

L’activitat ‘Dibuixant Científiques’ es va celebrar per commemorar el Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència. (MNCN)

La lluita per la igualtat de gènere

Aquesta va ser una de les més de foto1del nostre país: exposicions, tallers, taules rodones, xerrades amb científiques… En definitiva, una bona oportunitat per visibilitzar la feina de la dona en l’àmbit de la recerca.

Només si reconeixem el treball de tots, dones i homes, tindrem una imatge completa de la nostra evolució.

Per sort, a poc a poc, les desigualtats de gènere van perdent força gràcies a diferents projectes socials i persones que lluiten a favor d’un món més igualitari i lliure.

Informa’t de tot a Junior Report | Castellà | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.