26 desembre 2024
spot_img
26 desembre 2024

França prohibeix els vols de curta distància per reduir la contaminació

El govern de Macron ha vetat els vols nacionals els trajectes dels quals puguin fer-se amb tren en menys de dues hores i mitja

França ha aprovat una llei que prohibeix l'ús de vols nacionals de curta distància quan hi hagi una alternativa per fer el trajecte amb tren, sempre que aquest es pugui fer en menys de dues hores i mitja. La mesura, que va entrar en vigor el 23 de maig, té l'objectiu de reduir la contaminació produïda per aquells trajectes en què no cal agafar un avió.

Segons les darreres dades de la Comissió Europea, l'aviació és una de les fonts contaminants que contribueix al canvi climàtic que més ràpid ha crescut en les darreres dècades. Si no es prenen mesures, les emissions contaminants d'aquest mitjà de transport podrien arribar a 188 milions de tones el 2050.

Perquè s'apliqui la prohibició a França, la Unió Europea ha posat una sèrie de condicions: hi ha d'haver prou trens entre les ciutats, amb horaris adequats i aquests han de circular des d'hora i fins tard perquè els viatgers puguin passar almenys vuit hores a la destinació.

De moment, amb la nova llei el govern de Macron ha suprimit les tres rutes que uneixen l'aeroport de París-Orly amb les ciutats de Bordeus, Nantes i Lió. Tot i això, a mesura que millorin les rutes ferroviàries al país, més vols nacionals podrien arribar a prohibir-se.

Algunes organitzacions han criticat que la mesura aprovada pel govern francès hauria de ser més ambiciosa i limitar encara més les connexions nacionals. Per exemple, entre París i Marsella, el tren d'alta velocitat del qual triga unes tres hores aproximadament a fer el trajecte.

Altres sectors denuncien que no és més que una mesura simbòlica, ja que aquestes restriccions gairebé no tindran impacte en la reducció d'emissions contaminants. A més, recorden que les tres rutes que s'han prohibit porten sense fer trajectes amb avió des de la pandèmia de la covid-19.

La contaminació de l'aviació

En els últims anys, la indústria de l'aviació ha crescut exponencialment i cada vegada és més gran el nombre de vols i passatgers. Aquest mitjà de transport ofereix un gran avantatge, ja que és una forma ràpida i eficient de viatjar a llargues distàncies. El problema és que aquest creixement ha comportat preocupants conseqüències per al canvi climàtic.

Els motors a reacció utilitzats en els avions cremen grans quantitats de combustibles fòssils, cosa que produeix emissions contaminants que son perjudicials per a l'atmosfera. Segons l'últim informe de l'Agència Europea de Medi Ambient, les emissions de CO2 dels avions que es van enlairar a la UE van assolir els 147 milions de tones el 2019, cosa que va suposar un 34% més que el 2005.

Però l’impacte mediambiental d‟aquest mitjà de transport no es limita a les emissions produïdes durant el vol. Els aeroports i les seves operacions també generen contaminació acústica, emissions de gasos contaminants a terra i contribueixen a l'eliminació dels hàbitats naturals a les àrees properes.

Per aquesta raó, multitud d'organitzacions dedicades a promoure la consciència ecològica fa anys que recorden que hi ha altres transports més sostenibles com el tren. El 2019, les emissions de l'aviació a la UE van ser responsables del 3,8% del total d'emissions de CO2, mentre que el tren amb prou feines va assolir un 0,1% d'aquest percentatge total, segons les darreres dades de la Comissió Europea.

Els trens són més eficients des del punt de vista energètic, ja que no requereixen grans quantitats de combustible per al seu funcionament, com sí que necessiten els avions per a l'enlairament i l'aterratge. A més, el transport ferroviari produeix menys contaminació acústica.

Tot i que el tren es presenta com una alternativa més sostenible, en alguns països les instal·lacions ferroviàries no estan prou desenvolupades i la xarxa de trens no connecta tot el territori nacional de manera eficient. Aquesta manca d'infraestructura pot obligar moltes persones a recórrer a l'avió com a única opció viable per als viatges.

L'impacte dels jets privats

La qüestió dels vols nacionals a França no és una cosa nova. El setembre de l'any passat, l'assumpte va copar l'atenció mediàtica després que el futbolista Kylian Mbappé i Christophe Galtier, entrenador del Paris Saint Germain (PSG), riguessin en una roda de premsa sobre la possibilitat que l'equip fes els seus trajectes amb tren i no amb avió.

La polèmica va tornar a posar sobre la taula l’impacte mediambiental no només dels vols comercials que utilitzen els ciutadans corrents, sinó el dels jets privats d’equips de futbol, celebrities i fins i tot membres de la política. Aquests avions, utilitzats per una petita elit, també contribueixen significativament a l'escalfament global.

Segons un informe de GreenPeace, les emissions dels avions privats no deixen de créixer a Europa i el 2022 es van duplicar, i van causar més de 3 milions de tones d'emissions de CO2, equivalents a les emissions mitjanes anuals de CO2 de 555.000 residents a la Unió Europea.

L'organització denuncia que el 55% de tots els vols en jets privats que es van fer a Europa l'any passat van ser vols curts o ultracurts de menys de 750 km. Aquests podrien haver-se fet utilitzant altres mitjans de transport, com el tren o el ferri, contaminant menys i sense trigar molt més temps a fer el trajecte.

Treballa l’actualitat a l’aula    

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.