26 desembre 2024
spot_img
26 desembre 2024

La fórmula matemàtica de les eleccions

Els partits amb més vots no sempre són els que aconsegueixen més representació als parlaments

Quan dipositem el nostre vot en unes eleccions (ja siguin municipals, autonòmiques o generals) triem els partits que representen més bé els nostres ideals polítics. Ara bé, com es trien els representants en funció dels nostres vots?

Hi ha moltes formes de delimitar geogràficament les regions d’un país: províncies, departaments, comunitats, cantons… No obstant això, durant unes eleccions n’hi ha una altra: les circumscripcions electorals.

A cadascuna d’aquestes circumscripcions hi poden votar els ciutadans empadronats, malgrat que no tots els ciutadans empadronats poden votar a totes les eleccions.

A Espanya, el sistema electoral es regeix per la Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG) aprovada el 1985. Aquesta norma diu que hi ha 52 circumscripcions electorals: una per cada província espanyola més les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla.

Madrid és la circumscripció que té més representació (37), seguida de Barcelona (32) i molt lluny de la tercera, València (15). (Statista)

La fórmula D’Hondt

La fórmula matemàtica que determina el repartiment d’escons en les eleccions al Congrés dels Diputats és la fórmula D’Hondt, ideada a la fi del segle xix pel jurista belga Victor D’Hondt.

Aquest mètode determina els escons que obté un partit polític en funció dels vots que aconsegueix a cada circumscripció. A més a més, existeix una barrera electoral del 3% que exigeix que un partit obtingui almenys el 3% dels vots per poder accedir al Congrés.

La fórmula D’Hondt és el sistema electoral més utilitzat del món i s’aplica a països com Espanya, França o Portugal, però no és l’únic: cada sistema s’adapta als trets polítics del govern de cada país.

En aquest sentit, el sistema D’Hondt afavoreix els partits majoritaris i el bipartidisme, per això rep les crítiques dels partits més petits, que ho tenen més difícil per aconseguir representació parlamentària.

 

L’estratègia dels partits

Els partits polítics saben que qui aconsegueix més vots no sempre té més representació.

Amb el sistema electoral espanyol, aconseguir un bon resultat a les províncies menys poblades pot suposar un impuls important per als objectius del partit.

L’aritmètica electoral juga un paper molt important durant la campanya i els partits intenten aprofitar al màxim les variables de la fórmula D’Hondt per aconseguir els seus objectius electorals.

Informa’t de tot a Junior Report | Castellano | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.