26 desembre 2024
spot_img
26 desembre 2024

Estacions espacials per a la història

A més de la ISS, altres estacions com Saliut, Mir, Skylab i Tiangong han orbitat al voltant de la Terra

L’Estació Espacial Internacional (ISS) va néixer el 20 de novembre de 1998 quan es va llançar el mòdul Zaryá a l’espai gràcies al coet rus Protó. No obstant això, existeixen moltes altres estacions espacials que van entrar en òrbita abans de la ISS.

La Unió Soviètica, els Estats Units i la Xina van ser les tres grans potències mundials que van invertir els seus esforços a desenvolupar les seves tecnologies i investigar més enllà del planeta Terra.

L’URSS, pionera a l’espai

La primera estació espacial de la història la va llançar la Unió Soviètica (l’actual Rússia) el 19 d’abril de 1971. La Saliut 1 va estar en òrbita a 200 km de la Terra durant sis mesos fins que es va desintegrar quan va entrar de nou a l’atmosfera.

Els soviètics van llançar nou estacions espacials dins del programa Saliut entre el 1971 i el 1982, de les quals cinc eren civils i dues, militars.

La Saliut 6 va marcar un rècord el 1980 quan va estar-se 185 dies a l’espai. La Saliut 7 ho va superar el 1984 amb una missió de 237 dies.

Després del programa Saliut, la Unió Soviètica va llançar el 1986 una estació espacial innovadora: l’Estació Orbital Mir va ser la primera estació espacial a ser habitada de forma estable. Després de 15 anys en ús, el 2001 la van destruir de forma controlada i va caure a l’oceà Pacífic.

Els Estats Units entren en òrbita

Després de cancel·lar el projecte Manned Orbiting Laboratory [Laboratori Orbital Tripulat] el 1969, la Skylab va ser la primera estació espacial nord-americana. Va estar donant voltes a la Terra del 1973 al 1979.

Durant el seu funcionament es van dur a terme quatre missions Skylab. L’última tripulació va tornar a la Terra el 1974. Finalment, el 1979 la Skylab es va deixar caure sobre territori australià.

https://www.instagram.com/p/BqPMNbMA04A/?utm_source=ig_embed

L’adéu de la Tiangong-1

L’Agència Espacial Xinesa va posar en òrbita l’estació espacial Tiangong-1 el 29 de setembre del 2011. L’estació va albergar tres missions espacials: Shenzhou 8, Shenzhou 9 i Shenzhou 10.

Des del 2016, la Tiangong-1 es trobava fora de control i caient cap a la Terra fins que el passat 2 d’abril del 2018 va tornar a entrar a l’atmosfera terrestre per acabar sobre l’oceà Pacífic.

Imatge virtual de l’estació espacial Tiangong-1 (The Aerospace Corporation)

L’Agència Espacial Xinesa va posar en òrbita l’estació Tiangong-2 el 2016, quatre dies abans de confirmar que havia perdut el control de la Tiangong 1.

Actualment, les úniques estacions espacials que es mantenen en òrbita són l’Estació Espacial Internacional (ISS), un projecte que implica una vintena de països, i la Tiangong-2, de l’Agència Espacial Xinesa.

Així i tot, la Xina ja ha anunciat que desorbitarà la seva estació espacial Tiangong-2 el juliol del 2019.

Informa’t de tot a Junior Report | Castellano Català English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.