28 desembre 2024
spot_img
28 desembre 2024

Esport inclusiu per trencar barreres

L’esport ajuda a igualar a les persones i pot convertir-se en un element d’inclusió en el cas dels atletes amb alguna discapacitat

Per Laura Andrés Tallardà

L’esport ens ajuda a superar-nos per intentar millorar cada dia. L’activitat física hauria de fomentar el treball en equip, més que ser un motiu de rivalitat i competitivitat.

“És necessari que els nens i joves vegin els valors de la col·laboració i del treball en equip, que l’esport no és només competició i guanyar”, apunta l’atleta paralímpica Sara Andrés Barrio. Els atletes paralímpics a vegades han de fer front a diferents obstacles. L’esport els ajuda a trencar barreres i els permet lluitar per superar-se.

Andrés recentment va donar una xerrada sobre els valors de l’esport al ‘Rafa Nadal Tour by Mapfre’, el circuit juvenil de tennis impulsat per la Fundació Rafa Nadal.

 

Superar-se dia a dia

La vida de Sara Andrés va canviar un dia de 2011, quan va tenir un accident en el qual va perdre els seus peus. Després de passar nou mesos en una cadira de rodes i molts altres aprenent a caminar, va decidir convertir-se en atleta.

“L’atletisme és la meva vida, la meva professió. He trobat una manera de ser feliç, de superar-me dia a dia”, afirma. El 2016 va anar als Jocs Paralímpics de Río, on va ser diploma olímpic en els 400 metres i es va quedar molt prop de passar a la final en els 200 metres. En el Mundial de Londres va aconseguir dues medalles de bronze: una en la prova de 200 metres i una altra en la de 400.

https://www.instagram.com/p/B0K9kbyJcf5/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=dlfix

“L’esport iguala a les persones. Tenir una discapacitat i superar aquesta adversitat és de valents. L’esport és una eina genial per superar problemes”, explica Andrés.

A més de ser atleta, Andrés és professora de primària en excedència. “Quan em vaig presentar davant els meus nens i els vaig ensenyar les meves pròtesis s’espantaven. Per què veuen comuns unes ulleres o uns brackets però no les meves pròtesis?”.

Per visibilitzar la situació de les persones amb discapacitat, Andrés ha escrit un conte per a nens anomenat ‘Saps qui sóc?’. En el conte s’hi narra la vida de personatges amb discapacitats però que compten amb habilitats extraordinàries.

 

Més que Tennis

Des de la Fundació Rafa Nadal reforcen la integració i el desenvolupament personal de nens i joves, apostant per la igualtat a través de l’esport. Amb el projecte Més que Tennis promouen la pràctica del tennis entre joves amb discapacitat intel·lectual, pertanyents a l’associació Special Olympics Espanya.

A més de millorar les habilitats psicomotrius, els esportistes que participen en el programa interioritzen actituds i comportaments com l’esforç i la perseverança, adquireixen hàbits saludables, i reforcen el sentiment de pertinença en la societat.

Els esportistes comparteixen experiències, fan amistats, es diverteixen, se superen dia a dia i reforcen la seva autoestima. “L’esport inclusiu és el millor esport que pot haver-hi”, conclou Andrés.

Informació elaborada en col·laboració amb la Fundació Rafa Nadal

 

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.