26 desembre 2024
spot_img
26 desembre 2024

Espanya assumeix la Presidència del Consell de la UE

El país serà l’encarregat d’organitzar les reunions de l’organisme i representar-lo davant d’altres institucions de la Unió Europea

Des de l’1 de juliol passat, Espanya exerceix la Presidència del Consell de la Unió Europea, un càrrec que ostentarà durant els propers sis mesos després de Suècia. Es tracta de la cinquena vegada que aquest país presideix el Consell, després de fer-ho per primera vegada 1989 i posteriorment el 1995, 2002 i 2010.

El Consell de la Unió Europea és un dels organismes més importants de la UE juntament amb el Parlament Europeu i la Comissió Europea. El Consell es reuneix diverses vegades l’any i, juntament amb el Parlament, té funcions legislatives i pressupostàries. És a dir, que s’encarrega d’aprovar mesures i prendre decisions que afecten els països de la UE.

El Consell està compost pels ministres dels Estats membres. Això no obstant, la seva composició varia segons el tema de discussió. Per exemple, si l’organisme decideix reunir-se per tractar assumptes relacionats amb l’agricultura, els ministres d’agricultura dels països membres seran els encarregats de participar a la reunió.

Pel país membre que ostenta la Presidència, els sis mesos de lideratge suposen una gran oportunitat. Com que és la cara visible, el país té la possibilitat de destacar els seus èxits, la seva cultura i la seva política a través de diferents esdeveniments. A més, aquest càrrec us proporciona una gran plataforma per millorar la seva imatge a nivell internacional.

En aquest cas, ha estat el govern espanyol de Pedro Sánchez (PSOE) qui ha assumit la Presidència. Això, però, podria canviar com a conseqüència de l’avenç electoral. El proper 23 de juliol, els espanyols i espanyoles votaran a les eleccions generals. Si un altre partit guanya i hi ha un nou president o presidenta a Espanya, la Presidència del Consell de la UE també canviaria de líders.

Les prioritats d’Espanya

El Govern espanyol ja ha anunciat que, durant els seus sis mesos de lideratge, la Presidència del Consell de la UE tindrà quatre prioritats.

En primer lloc, Espanya vol reindustrialitzar la UE i garantir-ne l’autonomia estratègica. Durant la Presidència, el país apostarà pel desenvolupament d’indústries i tecnologies amb la idea de modernitzar l’economia i de diversificar les relacions comercials amb altres països de fora de la UE.

La segona prioritat és avançar en la transició ecològica i l’adaptació mediambiental. Conscient dels efectes del canvi climàtic, Espanya vol dur a terme diverses mesures, com ara accelerar el desplegament de les energies renovables i promoure mesures per a la reducció de microplàstics.

En tercer lloc, hi ha la iniciativa d’impulsar una justícia social i econòmica més gran. L’objectiu és que la riquesa generada per la UE arribi a tota la ciutadania i serveixi per millorar les oportunitats i les condicions de vida.

L’últim objectiu de la Presidència d’Espanya és reforçar la unitat europea. El país defensa que la UE ha de romandre unida i, per això, intentarà desenvolupar eines que permetin als Estats membres afrontar junts els grans reptes d’aquesta època; com la guerra d’Ucraïna o la crisi migratòria.

Els tres Consells

A nivell europeu, hi ha tres organismes que tenen noms molt similars que poden generar confusió, encara que les seves funcions són diferents. Estem parlant del Consell de la Unió Europea, del Consell Europeu i del Consell d’Europa.

El Consell de la Unió Europea és el nom que reben les reunions dels ministres dels Estats membres. Juntament amb el Parlament Europeu, aquest organisme té funcions legislatives i pressupostàries. Els ministres dels governs de cada país de la UE es reuneixen per debatre, modificar i adoptar mesures legislatives, així com coordinar polítiques.

El Consell Europeu és una altra institució de la Unió Europea. Està format pels caps d’Estat dels països membres de la UE, així com pel president de la Comissió Europea. Aquest organisme es reuneix com a mínim quatre vegades l’any per establir les prioritats polítiques generals de la UE i proporcionar orientació estratègica.

Així, el Consell Europeu no té poders legislatius i no pren decisions vinculants (a diferència del Consell de la UE). Tot i això, les seves reunions sí que són importants per definir la direcció política de la UE.

 Finalment, hi ha el Consell d’Europa, un organisme independent que no està vinculat amb la UE. Compost per 47 països membres (27 d’ells pertanyents a la UE), el seu objectiu és promoure la configuració d’un espai polític i jurídic comú al continent, basant-se en la democràcia, els drets humans, l’estat de dret i els valors europeus a general.

Durant aquest mes de juliol, Junior Report oferirà materials didàctics setmanalment. Us podeu subscriure a la nostra newsletter per seguir l’actualitat durant l’estiu.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.