26 desembre 2024
spot_img
26 desembre 2024

Escòcia, una història de pel·lícula

Soldats romans, guerrers rebels, bruixes, mags i éssers fantàstics omplen de màgia els paisatges d’Escòcia

Escòcia és una de les quatre regions del Regne Unit. És un lloc conegut pels paisatges verds, els castells de conte i les tradicions antigues mantingudes fins ara, com el famós so de les gaites o el kilt (la faldilla escocesa que porten els homes).

L’esperit independent forma part de l’essència d’Escòcia. Fa gairebé 2.000 anys, els pobles del nord es van rebel·lar davant l’arribada dels romans. Segles després, els clans escocesos van lluitar contra els anglesos per deslliurar-se del seu domini. I fins i tot en ple segle XXI s’ha celebrat un referèndum d’independència.

En l’actualitat, els mites i llegendes escocesos continuen inspirant aventures, tant en la literatura com al cinema. Et presentem una sèrie de pel·lícules per submergir-te en la història d’Escòcia i descobrir la màgia dels seus paratges.

 

La legió de l’àguila (2011)

Les legions de l’Imperi Romà van arribar a Escòcia al segle I d.C. En aquella època, Escòcia no existia com a tal sinó que era un territori conegut amb el nom de Caledònia.

El nord de l’illa de Gran Bretanya era un lloc ric en plata, or i plom, per això interessava tant als romans. Però les tribus que vivien allà des de temps immemorials no estaven disposades a cedir les seves terres.

La legió de l’àguila mostra l’enfrontament entre dos mons: el dels soldats romans que arriben als confins del continent seguint ordres de Roma i els guerrers caledonis que lluiten per la seva supervivència.

 

Braveheart (1995)

William Wallace (1270-1305) va ser un heroi escocès que va lluitar en la Primera Guerra d’Independència contra els anglesos a finals del segle XIII.

Va unir els clans escocesos per plantar cara al rei Eduard I d’Anglaterra, que volia sotmetre’ls i conquerir Escòcia. Wallace va aconseguir vèncer els exèrcits anglesos fins que va ser traït, capturat i sentenciat a mort.

La pel·lícula va tenir un gran èxit i va guanyar cinc premis Oscar, inclòs el de Millor Pel·lícula. El discurs de William Wallace (interpretat per Mel Gibson) davant dels seus guerrers és una de les escenes més recordades del cinema.

 

Maria, Reina d’Escòcia (2018)

Un altre dels episodis més tristos i coneguts de la història escocesa està protagonitzat per Maria Estuard (1542-1587), reina d’Escòcia a mitjan segle XVI.

El seu pare, el rei Jacob V d’Escòcia, va morir quan només feia sis dies que ella havia nascut. Per tal de protegir-la de les intrigues i guerres de successió va passar la seva infància a França, un país aliat d’Escòcia i enemic d’Anglaterra. Va tornar a Escòcia per a reclamar el tron l’any 1561, quan només tenia 19 anys.

Els nobles escocesos van continuar conspirant per a apartar-la del tron i Maria va fugir al sud per demanar protecció a la seva cosina, la reina Isabel I d’Anglaterra. No obstant, Isabel temia que pogués treure-li el tron, així que la va mantenir empresonada durant 18 anys. Al final la van declarar culpable de conspirar contra la reina i va ser decapitada.

 

Brave (2012)

A Escòcia també hi ha moltes històries sobre éssers màgics i criatures fantàstiques: elfs, fades, druïdes i bruixes…

L’origen d’aquestes llegendes es troba al seu passat celta, un poble que es va estendre pel nord d’Europa (fins i tot va arribar al nord de la península Ibèrica) i que venerava els elements de la natura i el pas de les estacions.

Tot aquest món màgic queda retratat a Brave, una pel·lícula d’animació protagonitzada per una princesa escocesa que desafia els estereotips de gènere per fer realitat els seus somnis.

 

Harry Potter i la pedra filosofal (2001)

L’aparició de Harry Potter i el seu univers de mags, bruixes i muggles va revolucionar la literatura fantàstica a finals dels anys 90. I l’adaptació al cinema no va trigar a arribar.

La primera pel·lícula de la saga escrita per J.K. Rowling es va estrenar el 2001 i tots els detalls estaven estudiats al mil·límetre: el barret seleccionador, la capa d’invisibilitat i, per descomptat, el Hogwarts Express que cada any porta els alumnes fins a l’Escola de Màgia i Bruixeria.

L’escola de Harry Potter està inspirada en el castell d’Alnwick, al nord d’Anglaterra, però el seu entorn natural és una còpia gairebé exacta del paisatge de Glenfinnan a Escòcia. Per allà passa el tren de vapor Jacobite per sobre d’un viaducte (igual que a la pel·lícula), molt a prop del llac Shiel, que a les novel·les és el Llac Negre.

A més, Rowling va viure diversos anys a Edimburg, la capital d’Escòcia. Aquesta ciutat va servir-li d’inspiració per crear el món màgic de Harry Potter.

 

La meva mascota és un monstre (2007)

El monstre del Llac Ness és una de les llegendes més conegudes d’Escòcia. Diu que hi ha un ésser sobrenatural, una espècie de dinosaure submarí que viu al fons del llac, un dels més grans del Regne Unit.

Nessie, com se l’anomena popularment, no es deixa veure fàcilment. Des de la seva primera aparició a la premsa l’any 1933, hi ha hagut centenars de fotomuntatges i testimonis que asseguren haver-lo vist… però després de sondejar el llac amb radars diverses vegades, segueix sense haver-hi proves reals.

No obstant això, la llegenda ha servit per promoure el turisme a la zona, crear un museu i fer diverses pel·lícules, com La meva mascota és un monstre.

 

Trainspotting (1996)

Irvine Welsh és un escriptor escocès conegut per les seves novel·les transgressores, en les quals retrata sense complexos la realitat més pobra i degradada de la societat escocesa: pobresa, drogoaddicció, violència…

Es va donar a conèixer arreu del món amb la novel·la Trainspotting (1993), que explica la vida d’un grup de joves drogoaddictes en un barri pobre als afores d’Edimburg. Irving reflexiona sobre temes com el fracàs de l’estat del benestar, la falta d’oportunitats per a les classes obreres i com això influeix en el seu futur.

La crítica també va lloar l’estil i llenguatge del llibre, escrit en el dialecte escocès de la llengua anglesa perquè aportava encara més realisme a la història (encara que fos gairebé indesxifrable per a algú no escocès).

Tots aquests elements de denúncia van quedar ben reflectits a la pel·lícula, el guió de la qual va escriure el mateix Welsh. L’actor triat per interpretar el personatge protagonista va ser un altre escocès: Ewan McGregor.

L’any 2017 es va estrenar la seqüela: Trainspotting 2, amb els mateixos personatges 20 anys després.

Informa’t de tot a Junior Report | Castellano | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.