27 desembre 2024
spot_img
27 desembre 2024

Entrenadors olímpics

INEFC i el CAR formen cada any a entrenadors de tot el món amb el suport de Solidaritat Olímpica

Per Mariona Coiduras

Darrere de cada esportista que participa en uns Jocs Olímpics, s’hi troba un gran equip de preparadors que ha treballat perquè puguin complir els seus somnis.

L’entrenador és una figura essencial pels atletes olímpics. El seu paper és clau: no només ha de formar físicament als esportistes, també es converteix en el seu suport emocional.

La figura dels entrenadors olímpics és poc coneguda perquè els qui s’emporten la fama són, al cap i a la fi, els atletes. La seva professió queda moltes vegades a l’ombra, malgrat la seva gran importància.

Formar-se per ser entrenador

Per ser entrenador fa falta una bona formació de base. Carreres universitàries com el Grau en Ciències de l’Activitat física i l’Esport (CAFE) formen als estudiants que volen dedicar la seva vida a l’esport. Per dedicar-se a l’entrenament, és necessari especialitzar-se al departament de rendiment.

“El departament de rendiment és el paraigua que acull aquest tipus de formació”, explica Michel Marina, cap de Departament de Rendiment de l’INEFC Barcelona i ex entrenador. “El primer pas és que la gent que surti d’aquí sigui capaç de fer una bona preparació de base.”

Les aptituds d’un entrenador depenen de si ha d’encarregar-se d’equips col·lectius o individuals. “En tots dos casos han de tenir capacitat de lideratge i coneixement tècnic i tàctic d’allò que es vol ensenyar”, apunta Marina.

A més, és important tenir coneixements complementaris vinculats a altres camps, com les ciències de la salut.

Les Olimpíades de tots

No obstant això, no tothom té les mateixes oportunitats. Per això el Comitè Olímpic Internacional (COI) va crear Solidaritat Olímpica, una comissió que ajuda als comitès olímpics de diferents països, especialment als més mancants de recursos.

A través dels seus programes, s’asseguren que tots els atletes amb talent tinguin les mateixes oportunitats d’arribar als Jocs Olímpics.

Un exemple és l’equip de refugiats que va participar als Jocs de Rio 2016. El COI va buscar a esportistes amb talent que es trobessin en qualitat de refugiats. Finalment, l’equip va comptar amb 10 atletes i Solidaritat Olímpica va pagar les despeses de la seva preparació i equipament esportiu.

Atletes de l’Equip Olímpic de Refugiats participen a la cerimònia inaugural dels Jocs Olímpics de Rio 2016. (Esteban Biba / EFE)

Ensenyar a ensenyar 

La comissió també treballa per formar a futurs entrenadors. Per això l’INEFC i el Centre d’Alt Rendiment de Sant Cugat del Vallés (CAR) ofereixen el seu Curs de Formació General en Ciències Aplicades a l’Esport a persones procedents d’aquests països.

Durant tres mesos, els seus participants s’allotgen a les instal·lacions del CAR i reben formació teòrica i pràctica. L’objectiu és que, un cop tornin al seu país, aquests nous entrenadors puguin preparar als atletes amb els recursos dels quals disposen.

Tal com explica José Manuel Vela, coordinador del CAR de Sant Cugat, aconseguir aquesta beca olímpica no és fàcil. Els candidats han de complir una sèrie de requisits, com posseir un títol oficial d’entrenador, i al final és Solidaritat Olímpica qui s’encarrega de la selecció.

“Es dóna prioritat als entrenadors de països en desenvolupament esportiu”, comenta. “Molts dels nostres alumnes provenen de Llatinoamèrica i Àfrica.”

A més de les classes, els alumnes tenen l’oportunitat de visitar i descobrir com funcionen grans entitats esportives, com el FC Barcelona.

A dia d’avui ja han participat en aquesta iniciativa 30 països. El curs de primavera s’iniciarà el proper 5 d’abril. Sens dubte un dels projectes que més lluita per aconseguir que els Jocs Olímpics siguin de tots i per a tots.

Informa’t de tot a Junior Report | Castellà | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.