26 desembre 2024
spot_img
26 desembre 2024

Els nens i nenes: els més vulnerables a la pobresa

El treball infantil, els problemes de creixement i la falta d’accés a l’educació són algunes conseqüències de la pobresa entre els més joves

La infància hauria de ser una etapa per jugar, descobrir i aprendre. Però hi ha molts nens al món que no tenen accés a una educació i de vegades ni tan sols tenen menjar o un habitatge digne.

Un de cada dos nens està en risc de pobresa”, explica Antoni Pérez, director de Save the Children a Catalunya.

La pobresa és la vulneració més greu dels drets humans i precisament els nens i nenes són els més vulnerables davant aquesta situació.

 

Quins són els riscos de ser pobre?

Segons el director de Save the Children a Catalunya, la pobresa implica diferents riscos: problemes de creixement, explotació infantil, malnutrició i altres malalties greus.

Creixement i desenvolupament. Al món hi ha 50,5 milions de nens amb desnutrició aguda. A més, més de 150 milions de nens menors de cinc anys sofreixen retard en el creixement per una falta de nutrients, la qual cosa pot ocasionar danys irreversibles a la capacitat cerebral, segons l’Informe de Nutrició Mundial 2018.

Desnutrició extrema. “D’aquí a l’any 2030 moriran 60 milions de nens menors de cinc anys i la meitat seran bebès”, apunta Pérez. Segons explica, el 45% de les morts de nens estan relacionades amb la desnutrició.

Treball infantil. A tot el món hi ha milions de nens i nenes forçats a treballar en condicions pèssimes i amb una remuneració molt baixa. De vegades, ho fan per a ajudar a les seves famílies. El treball i l’explotació infantil suposa una violació dels drets humans. No obstant això, el problema segueix molt estès avui dia.

El treball infantil impedeix que els nens se centrin en la seva educació, un element clau per al seu futuro. (Tom Merilion/Save the Children)

 

L’educació: una assignatura pendent

L’educació és clau per reduir la pobresa perquè ofereix l’oportunitat de formar-se, evolucionar i crear-se un futur. Els nens i nenes que estudien tenen més possibilitats de sortir del cercle de la pobresa.

“Per a trencar el cicle i la cronificació de la pobresa és important que els nens i nenes tinguin més habilitats per afrontar la seva vida i més capacitats per poder desenvolupar-se professionalment”, explica Pérez.

En l’actualitat, hi ha 263 milions de nens i nenes no escolaritzats. En el cas de les nenes, la situació s’agreuja perquè moltes són obligades a casar-se i deixen d’anar a escola per a atendre la seva nova família.

 

Viure en zones de conflicte

En alguns casos, tenir accés a una educació és encara més complicat. Segons Save the Children, un de cada cinc nens a tot el món viu en països o zones de conflicte. l’Afganistan, l’Iraq, Síria, Iemen i Nigèria són els països on hi ha més nens i nenes que pateixen la guerra.

Les dades d’UNICEF, l’Agència de Nacions Unides per a la Infància, indiquen que uns 50 milions de nens al món viuen fora dels seus llocs d’origen i, d’aquests, 28 milions han estat forçats a fugir per culpa dels conflictes i la violència.

https://www.instagram.com/p/B3msQgYg1h-

Una altra amenaça per a la infància és el canvi climàtic, que obliga moltes famílies a abandonar la seva llar i desplaçar-se per causes relacionades amb el clima i els desastres naturals. Són els anomenats refugiats climàtics.

L’augment generalitzat de les temperatures, la pujada del nivell de la mar provocada pel desglaç dels pols, les sequeres o inundacions són algunes de les conseqüències del canvi climàtic i posen en perill la vida de moltes persones.

En aquest sentit, és important conscienciar i implicar-nos en la lluita contra el canvi climàtic per a minimitzar els danys i impedir que augmenti el nombre de refugiats, molts dels quals són nens el futur dels quals està en joc.

Junior Report promou el pensament crític dels estudiants. Fes-te soci i dona suport al projecte!

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.