25 desembre 2024
spot_img
25 desembre 2024

El racisme al futbol

Vinícius Junior, jugador brasiler del Reial Madrid, va rebre insults racistes per part d'un aficionat del València en un partit disputat aquest cap de setmana

El racisme continua sent un problema en el món de l'esport, especialment al futbol, on cada vegada és més freqüent que els aficionats ataquen determinats jugadors pel color de la seva pell. El tema torna a ser notícia després que Vinícius Junior, jugador brasiler del Real Madrid, denunciés haver rebut insults racistes en el seu últim partit.

El fet va tenir lloc en un partit de Lliga entre el Real Madrid i el València celebrat a l'estadi de Mestalla el 21 de maig. En un moment de l'encontre, Vinícius va localitzar un aficionat del València que, des de la grada, l'estava insultant. L'atacant del Madrid va començar a assenyalar-lo, buscant l'assistència de l'àrbitre mentre assegurava que l'havien insultat dient-li "mico".

Però els insults racistes cap al jugador madridista van començar fins i tot abans que comencés el partit. Diversos aficionats del València li van cridar "mico" quan l'autobús del Real Madrid arribava a Mestalla per jugar.

Després del partit, Vinícius va compartir un comunicat a les seves xarxes socials denunciant que el racisme és freqüent als partits de la Lliga. A més, el futbolista ha demanat a la Real Federación Española de Fútbol (RFEF), organisme rector del futbol a Espanya, que prengui més mesures per frenar aquest tipus d'actituds als estadis.

El que va succeir a València no és nou, ja que el jugador brasiler ha rebut insults racistes en diferents estadis espanyols al llarg dels últims anys. A més, no és l'únic futbolista negre de la Lliga espanyola que ha estat insultat pel color de la seva pell: Iñaki Williams, de l'Athletic de Bilbao, també ho ha denunciat en diverses ocasions.

El problema d'aquests fets de caràcter racista és que són la punta de l'iceberg d'un problema que és estructural, és a dir, no és una cosa aïllada i ocasional que només succeeix als camps de futbol. Aquest esport és seguit per milions de persones i les actituds que tenen lloc als partits es poden traslladar a la societat en general.

Sancions contra el racisme

A Espanya, les sancions contra les actituds racistes que tenen lloc als partits de futbol no corresponen a la Lliga. La legislació vigent no permet a aquesta associació esportiva imposar sancions disciplinàries ni administratives; per exemple, no té la capacitat de parar un partit després que un aficionat insulti un jugador.

La Lliga té la possibilitat de denunciar les discriminacions racials que ocorren al camp davant d'altres organismes, que sí tenen capacitat i responsabilitat per aplicar sancions; com el Comitè de Competició de la RFEF i Comissió Estatal contra la Violència, el Racisme, la Xenofòbia i la Intolerància en l'Esport.

També és fonamental la tasca dels Jutjats, ja que algunes actituds poden tenir conseqüències penals. Per exemple, el cas dels insults racistes que va rebre Iñaki Williams per part d'un aficionat en un partit de 2020 ha arribat a judici. Encara que encara no s'ha dictat sentència, la Fiscalia va assegurar que els insults podrien constituir un delicte d'odi, castigat amb pena de presó de sis mesos a dos anys i una multa econòmica.

Tot i que actualment existeixen diferents organismes amb capacitat legislativa per imposar sancions contra la discriminació racial, diferents associacions denuncien que les mesures més importants de prevenció, sanció i repressió de conductes racistes no s'estan complint adequadament dins dels camps de futbol.

D'aquesta manera, es demana que es prenguin mesures més contundents, com expulsar dels estadis a aquells que participin en incidents racistes i violents, exercir accions legals davant de conductes punibles pel Codi Penal i fins i tot cancel·lar el partit i tancar l'estadi.

El respecte al camp

Esports com el futbol tenen el potencial de fomentar la cohesió social i transmetre valors fonamentals, com el joc net, el respecte mutu i la tolerància entre els jugadors. No obstant això, en ocasions aquesta activitat també pot ser un terreny propici per al racisme i la discriminació racial.

Per això és fonamental promoure la diversitat i la inclusió, i educar jugadors, entrenadors, àrbitres i aficionats sobre la importància del respecte mutu i la igualtat tant dins com fora del camp. Això no només ajudarà a erradicar el racisme i la discriminació en l'esport, sinó també a construir una societat més justa.

Aquesta idea ha de ser primordial en el futbol professional i les lligues professionals de tot el món. Entre altres raons, perquè aquest esport reuneix milions d'aficionats i espectadors arreu del món i s'ha convertit en un exemple a seguir per a moltes persones.

A més, aquesta idea també ha d'arribar als nivells més baixos d'aquest esport. En els partits de futbol infantil i juvenil és fonamental que tant els nens, les nenes i els joves futbolistes com els pares, mares, entrenadors i àrbitres siguin conscients que ni la violència, ni la intolerància, ni el racisme ni la xenofòbia han de tenir cabuda en el camp.

Treballa l’actualitat a l’aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.