Les protagonistes de ‘Joc de Trons’ volen decidir el seu propi futur en un món dominat per homes
***ATENCIÓ: Aquest article conté spoilers***
“Pot ser que sigui petita. Pot ser que sigui una noia, però no em quedaré arraulida al costat del foc mentre els homes lluiten per mi”. Són paraules de Lyanna Mormont, una noia de 10 anys i hereva de l’Illa de l’Ós en l’univers de Joc de Trons.
Malgrat la seva joventut, el personatge de Lyanna Mormont es va negar a amagar-se. Desafiant les normes socials i els estereotips de gènere, va lluitar al costat dels seus soldats en una de les batalles més memorables de la història de la televisió.
En un món dominat pels homes, en qual s’utilitzen les dones per segellar aliances mitjançant el matrimoni, ocupar-se dels fills i dedicar-se a les tasques de la llar, les protagonistes de ‘Joc de Trons’ no s’hi resignen pas i lluiten pels seus objectius amb coratge, intel·ligència i ambició.
Segons l’experta en gènere i audiovisual María Castejón Leorza, és habitual que els guionistes limitin les dones a papers secundaris, com companyes o familiars dels protagonistes masculins.
No obstant això, aquesta tendència està canviant i ‘Joc de Trons’ n’és un exemple perquè dona protagonisme a uns personatges femenins complexos. Castejón destaca que la sèrie mostra dones “capaces de ser cruels”, una característica allunyada de la dolçor amb què s’identifica la feminitat.
#Cersei tiene mucha clase. El Rey de la Noche lo sabe #ElTronoEsNuestro ⚔️ pic.twitter.com/9wAx84zrNh
— Vodafone TV (@VodafoneTV_es) May 9, 2019
Dones fortes i valentes
Daenerys Targaryen és un dels personatges femenins més icònics de la sèrie. De ser controlada pel seu germà i venuda per tancar una aliança, va passar a ser la Mare de Dracs, alliberar esclaus i dirigir exèrcits amb un únic objectiu: asseure’s al Tron de Ferro.
Arya Stark, Lyanna Mormont i Brienne de Tarth són l’exemple de dones guerreres que fugen dels rols de gènere. Arya va ser entrenada per ser una assassina, Lyanna dirigeix el seu poble i el condueix a la batalla i Brienne és una de les guerreres més poderoses dels Set Regnes.
D’altra banda, Margaery Tyrell i la seva àvia Olenna són un exemple de resiliència, capaces de sobreviure i fer-se més fortes amb les adversitats. Mentre altres dones combaten a la batalla, elles s’aprofiten dels prejudicis masclistes per aconseguir els seus objectius.
A les tribus salvatges que viuen al nord del Mur, la relació entre homes i dones és més igualitària. Tots són entrenats per a la batalla, independentment del seu gènere, i són lliures de viure la seva sexualitat com vulguin. Per això Ygritte, una salvatge, se sorprèn quan descobreix que les dones dels Set Regnes no tenen la mateixa llibertat.
Empodera ‘Joc de Trons’ la dona?
Malgrat que alguns dels personatges femenins són forts i lluitadors, no tothom considera que ‘Joc de Trons’ sigui una sèrie feminista, encara que George R. R. Martin es defineixi ell mateix com a tal.
Si per alguna cosa s’ha fet famosa la sèrie, més enllà de la història i del gran treball de producció, és per la gran quantitat de violència i sexe a la pantalla, en què la majoria de cossos nus que hi apareixen són de dones.
La gran majoria de personatges que són víctimes de maltractament físic, sexual i psicològic també són dones.
Castejón comenta que, en aquest sentit, Joc de Trons sí que segueix els models tradicionals i fa servir les agressions sexistes com a argument per fer evolucionar els personatges femenins en comptes de fer-los créixer amb altres experiències vitals.
És el cas de Sansa Stark, una de les dones que més ha evolucionat en la sèrie. En una conversa del capítol quatre de la vuitena temporada, la Sansa explica que ha madurat gràcies al maltractament a què va ser sotmesa per uns quants homes.
Després de veure l’escena, l’actriu Jessica Chastain va expressar per Twitter que “la violació no pot ser una eina per enfortir un personatge” i va explicar que el creixement personal de la Sansa es devia a la seva pròpia força i en cap cas no l’havia d’agrair al seu agressor.
La violación no es un rito de madurez y empoderamiento https://t.co/yFjH6qzwqr
— La Vanguardia (@LaVanguardia) May 8, 2019
Informa’t de tot a Junior Report | Castellà | Català | English