15 gener 2025
spot_img
15 gener 2025

Com donar vida a un personatge animat

Els animadors han de ser molt observadors per dotar les seves animacions d’emocions i sentiments

Una de les tasques més difícils per a un animador digital és la de donar vida als personatges. Aconseguir que una persona o un animal transmeti emocions a través dels seus gestos requereix de molta feina i experiència, però també d’alguna cosa més.

A l’hora d’utilitzar tècniques, “cada mestre té el seu llibret”, explica Roger Borniquel, coordinador de l’àrea d’animació de CEV Escola de Comunicació, imatge i so de Barcelona.

No obstant això, tots els grans animadors tenen una habilitat innata en comú: la curiositat i la capacitat d’observació.

La importància d’observar bé

“És igual si estàs animant un animal, un nen o una dona embarassada: per fer-ho, fa falta molta observació”, assegura Borniquel.

Per això, aquest expert en animació aconsella que es faci un estudi previ, ja sigui observant del natural o mirant vídeos i buscant informació per veure quins gestos fan i quins músculs utilitzen.

És el que van fer els animadors de la pel·lícula El rei Lleó de Disney: van passar unes setmanes a l’Àfrica per observar els animals en el seu hàbitat natural, gravar vídeos i fer esbossos. Després van plasmar tot el que havien vist en els seus dibuixos i així van aconseguir que els animals fossin realistes i commovedors.

Hi ha altres tècniques, com les dels animadors de la cadena AnimationInfinity a Youtube. En els seus vídeos, l’animador es grava a si mateix realitzant els moviments que després haurà de plasmar en els seus personatges. Així compta amb una referència visual que li permet ajustar la seva animació.

Per aquesta raó, és molt habitual que a la taula d’un presentador hagi un mirall que serveix per veure a si mateix executant gestos i expressions que pugui utilitzar com a model.

Una altra tècnica molt utilitzada en el cinema de Hollywood és l’anomenada ‘Motion capture’, que es basa en gravar el moviment d’un actor real i traslladar-lo al llenguatge digital utilitzant uns marcadors.

Projecte d’animació 3D realitzat per alumnes del centre. (CEV Barcelona)

Una animació per a cada projecte

Borniquel destaca que, a l’hora d’animar, també és molt important tenir en compte el tipus de producció: no té res a veure una animació realista que una d’estil ‘cartoon’ o ‘manga’, ja que l’expressivitat dels personatges és molt diferent.

No obstant això, en tots els casos el presentador haurà de partir d’observacions del món real per aconseguir els resultats que cerca.

Els animadors compten amb una llista de normes definides per Frank Thomas i Ollie Johnston, dos pioners de l’animació, que serveixen d’orientació per als professionals del sector. Es tracta dels 12 principis de l’animació, que recullen conceptes com l’anticipació, l’exageració, la posada en escena o el ‘timing‘, entre d’altres.

Per Borniquel, el timing (la durada que donem a cada acció) és un dels principis més importants.

Totes aquestes tècniques i principis ajuden a l’animador en el procés per crear personatges expressius, capaços de sorprendre i emocionar. Després arriba el moment de plasmar-ho en les imatges a través de programari especialitzat.

Es tracta d’un treball intens i molt laboriós, que exigeix ​​de l’animador molta paciència, dedicació i una gran vocació. Si vols iniciar-te o especialitzar-te en el món de l’animació de personatges, no deixis de consultar l’oferta formativa de CEV.

Informa’t de tot a Junior Report Castellano | Catalán English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.