27 desembre 2024
spot_img
27 desembre 2024

Desigualtat dins i fora de la pista de bàsquet

Les jugadores de la WNBA no deixen de lluitar perquè les seves condicions i salaris siguin igualitaris als dels jugadors de l’NBA

Amb motiu de la tornada de l’NBA i la WNBA a la pista de joc, les dues associacions han necessitat adaptar les instal·lacions de diferents allotjaments per a poder disputar la lliga americana de bàsquet, que va haver de ser suspesa el març de 2020 per la Covid-19.

D’aquesta manera, els jugadors de l’NBA s’han allotjat a Disneyland Resort d’Orlando (Florida), i així publicava la lliga americana en les seves xarxes socials com el resort estava adaptant-se per als jugadors. Per part seva, les jugadores de la WNBA ho han fet en la IMG Academy en Brandenton (Florida).

En aquests dos allotjaments, totes dues lligues els van garantir les mesures d’higiene i seguretat necessàries, així com tota mena de comoditats. Però després d’uns dies adaptant-se a les instal·lacions, han saltat les alarmes i les queixes per part dels equips de la Women’s National Basketball Association (WNBA).

Elles denuncien no trobar-se sota les mateixes condicions que els jugadors masculins de la lliga americana de bàsquet. Ho denunciava la periodista Kayla Johnson en un fil en el seu perfil de Twitter.

 

Desigualtat contínua enfront dels jugadors

Però aquesta no és l’única situació de desigualtat davant la qual s’han trobat les jugadores de la WNBA. Des de fa anys, ja van denunciant un tracte inferior, ja que, malgrat ser la lliga femenina amb millors salaris, les desigualtats segueixen presents. I és que les jugadores millor pagades de la WNBA, com Elena delle Donne o Emma Meesseman, cobren una cinquena part del salari més baix que el d’un jugador de la lliga masculina, l’NBA.

A més dels sous, també són més baixos els patrocinis de les marques i les condicions dels contractes que reben. En l’àmbit mediàtic, també són elles les que apareixen en menor mesura en notícies i portades dels mitjans de comunicació.

Als Estats Units, cada any es lluita per un major avanç enfront de la desigualtat en esports com el bàsquet, i, encara que encara no és un 50/50 igualitari, tenen constància a fer-la visible. Un exemple seria que cada vegada existeixen més entrenadores en bàsquet femení, com és el cas de Jenny Boucek als Dallas Mavericks o Brittni Donaldson en els Raptors de Toronto, entre altres.

Lligues desiguals també a Espanya

Però aquesta desigualtat té lloc en altres parts del món. Per exemple, a Espanya, encara són un mínim el nombre d’entrenadores que s’encarreguen de la Lliga Femenina de Bàsquet. A més, existeix una falta de convenis col·lectius, la qual cosa fa que les dones es quedin sense drets laborals, fora del circuit professional i amb menors possibilitats de progressar en el seu esport.

Una de les principals diferències també es dóna en els salaris, la qual cosa fa que moltes dones necessitin un altre treball a part de dedicar-se a l’esport professional per a mantenir la seva estabilitat econòmica, cosa que no succeeix amb els homes.

En el pla mediàtic, i segons una recerca elaborada per Clara Sainz de Baranda, de la Universitat Carles III de Madrid, dels quatre diaris esportius referents a Espanya, solament un 5% d’aquesta premsa esportiva està dedicada a les dones esportistes.

 

És necessari continuar lluitant

Però alguns jugadors de l’NBA, com Isaiah Thomas, fitxatge de les Delícies, són conscients d’aquesta desigualtat i ja han reclamat en nombroses ocasions que s’equiparin els salaris entre l’NBA i la WNBA. “Hem de fer més soroll sobre el tema dels sous de les jugadores de la WNBA. Molt més soroll. Haurien de guanyar molts més diners del que guanyen ara mateix. Això és obvi. Són atletes professionals i models per a la societat. Són les millors del món en el seu i haurien de cobrar com a tal”, va afirmar Thomas per a The Player’s Tribune.

L’esport femení fa molts anys que lluita per avançar fins a la igualtat. Ja són molts els governs, institucions i federacions que treballen per impulsar-ho.

https://www.instagram.com/p/Bn_m1GvBTOe/?utm_source=ig_embed

Però encara queda molta feina per fer i és també responsabilitat de tota la societat canviar el rumb de la història de l’esport femení i lluitar per a arribar a aconseguir un món més igualitari.

 

Junior Report impulsa una xarxa de Revistes Escolars Digitals gestionades per alumnes de secundària. Informa’t sobre el projecte aquí.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.