25 desembre 2024
spot_img
25 desembre 2024

Criptomonedes: els diners del futur?

La moneda digital Bitcoin ha marcat un nou rècord a la borsa, però els experts adverteixen que té un valor molt volàtil

Les criptomonedes o monedes digitals són un tipus de divisa que serveix per comprar productes i serveis, com qualsevol altra moneda, però que només existeixen al món virtual. Bitcoin va ser la primera criptomoneda que es va comercialitzar: va ser l'any 2009 i el seu valor era d'aproximadament un dòlar. Des de llavors el seu preu s'ha revaloritzat i multiplicat com cap altre valor en borsa.

La setmana passada es va llançar ProShares Bitcoin Strategy, el primer fons cotitzat (ETF) de bitcoin, és a dir: un fons d'inversió que cotitza en borsa (com si fos un producte o servei) i el valor del qual depèn directament del valor de la criptomoneda. Després de l'anunci, les accions de Bitcoin van marcar un rècord històric i van superar els 56.000 euros per acció. 

La notícia va donar la volta al món perquè el llançament d'aquest ETF de bitcoin va tenir lloc a la borsa de Wall Street, a Nova York (Estats Units), un dels principals mercats de valors del món. Les tendències de Wall Street a l'hora d'invertir se segueixen a borses de tot el món, la qual cosa podria animar altres inversors estrangers a apostar pel Bitcoin i això n’augmentaria encara més el valor.

Les criptomonedes no estan emeses per cap autoritat monetària, així que no segueixen cap regulació ni basen el seu valor en actius o reserves dels bancs. Ara, el fet d’estar presents a la borsa a través d'un producte que sí que està reconegut i regulat per les autoritats financeres (l’ETF), podria aportar més credibilitat al Bitcoin i els inversors se sentirien més segurs.

Així i tot, els experts en economia adverteixen de la volatilitat de les criptomonedes, el valor de les quals pot variar ràpidament en molt poc temps i provocar també pèrdues milionàries. El govern xinès, per exemple, ha aprovat diverses lleis per prohibir l'ús i emissió de bitcoins perquè considera que són molt arriscades per l'economia del país. Això ha generat diverses caigudes del preu de la criptomoneda a tot el món.

Com funcionen les monedes virtuals?

Les criptomonedas utilitzen un sistema d'encriptació o blockchain que xifra els diners: per realitzar els pagaments o rebre diners, els usuaris han de tenir uns codis d'encriptació que serveixen per transferir les monedes digitals d'un compte a un altre.

Per poder operar amb bitcoins (o qualsevol altra criptomoneda) cal tenir un moneder virtual: una aplicació que serveix per emmagatzemar bitcoins i que disposa dels algoritmes necessaris per encriptar i desencriptar la moneda. Només es pot pagar o rebre diners d'altres usuaris o empreses que tinguin moneder virtual.

Les monedes virtuals no estan emeses per cap banc, així que no existeix cap entitat que porti un registre dels clients i les transaccions. Els comptes on s'emmagatzemen els bitcoins no requereixen nom ni dades personals. Això garanteix el caràcter anònim de les criptomonedes, però tampoc hi ha manera de saber d'on provenen els diners o si són resultat d'activitats il·lícites.

El codi en el qual es basa el sistema d'encriptat i desencriptat l'escriuen programadors de diferents països de manera col·laborativa: és el que es coneix com a mineria de criptomonedes. En aquest sentit, és molt difícil que qualsevol autoritat o govern pugui reclamar les dades, perquè no hi ha una llei internacional que reguli aquesta activitat.

Arguments a favor i en contra 

Es pot comprar i vendre en Bitcoins en tots aquells negocis i serveis que reconeguin el pagament en criptomonedes. Si bé encara no és una divisa molt habitual, cada vegada més empreses s'apunten al negoci dels diners digitals, com la plataforma de pagaments virtuals Paypal, els usuaris de la qual ja poden pagar en Bitcoin.

Les criptomonedes també són una alternativa important en alguns països de l'Àfrica o d’Amèrica Llatina on la crisi econòmica provoca que la moneda local es devaluï i perdi valor. En aquests casos, invertir els diners en monedes digitals permet preservar-ne el valor. 

El govern d'El Salvador, per exemple, ha decidit adoptar la criptomoneda com a divisa oficial per combatre l'economia submergida en un país on el 70% de la població no té compte bancari. No obstant això, una part de la població tem que la volatilitat de la moneda pugui afectar els seus estalvis.

Ara bé, la majoria d'experts en economia continuen remarcant el fet que el Bitcoin i altres criptomonedes no compten amb l'aval d'un banc central o d'institucions com el Fons Monetari Internacional o el Banc Mundial, que puguin intervenir en cas de crisi econòmica o per regular-ne el funcionament als mercats.

A més, el fet que el seu valor augmenti tan ràpid ha provocat que s'utilitzin com a esquer en estafes piramidals, en les quals es prometen grans recompenses a canvi d'una inversió inicial que després acostuma a desaparèixer. Com que no existeix una autoritat o organisme regulador al qual reclamar, les persones que participen en aquest tipus de negocis acostumen a perdre tots els diners invertits.

Finalment, els treballs de mineria que requereixen les criptomonedes per mantenir els codis encriptats tenen un gran impacte mediambiental, ja que els servidors treballen a ple rendiment i consumeixen grans quantitats d'energia. L’impacte és tan gran, que el magnat Elon Musk va anunciar que deixaria d'acceptar bitcoins com a forma de pagament a les seves empreses (si bé ell continua invertint la seva fortuna en criptomonedes per la seva alta rendibilitat).

Treballa l’actualitat a l’aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.