25 desembre 2024
spot_img
25 desembre 2024

Consum de cànnabis a Tailàndia: de la presó a la legalització

El govern tailandès ha adoptat una de les legislacions més avançades del món sobre el cultiu i consum terapèutic de cànnabis

El govern de Tailàndia ha decidit legalitzar el cultiu i consum de cànnabis després de dècades de polítiques antidroga molt severes, que castigaven els delictes de drogues amb llargues condemnes de presó o fins i tot la pena de mort.

La nova llei, aprovada al juny del 2022, limita el consum d’aquesta planta a l’ús mèdic i terapèutic, però continua prohibint-ne el consum amb finalitats recreatives.

Després d’aprovar la normativa, el govern tailandès va anunciar que regalaria un milió de plantes de cànnabis a la població, perquè els ciutadans coneguessin el nou cultiu. Els tailandesos podran cultivar fins a sis plantes a casa si es donen d’alta en un registre oficial, i les empreses també poden conrear la planta amb un permís.

Les autoritats esperen que la despenalització de la marihuana suposi un impuls per l’economia del país, sobretot a les zones rurals, que estan més empobrides. A les ciutats, negocis de tota mena han aprofitat la iniciativa per promocionar els seus productes i incloure aquesta planta com a ingredient als menús.

La planta del cànnabis, més coneguda com “marihuana”, conté una substància química anomenada tetrahidrocannabinol (THC) que provoca alteracions mentals. Si s’ingereix habitualment, pot afectar les funcions cognitives. La llei tailandesa manté la prohibició del cànnabis si supera el 0,2% de THC.

En canvi, el govern de Tailàndia ha legalitzat un altre dels compostos de la planta: el cannabidiol (CBD), que generalment es fa servir amb finalitats medicinals per pal·liar el dolor, l’ansietat o tractar malalties com el Parkinson. El CBD és un dels compostos que més s’ha estudiat des de la ciència i té més usos terapèutics.

Legalització: una estratègia política

L’exèrcit ha controlat la política tailandesa durant molts anys i també ha imposat la seva ideologia amb nombrosos cops d’estat. En aquest sentit, l’anterior legislació antidrogues estava condicionada per una visió molt estricta de la societat imposada pels militars.

Durant la campanya electoral del 2019, el líder del Partit Bhumjaithai, Anutin Charnvirakul, va defensar la legalització de la marihuana com un dels punts forts del seu programa. La proposta resultava molt atractiva per a la població rural del nord de Tailàndia: la majoria són agricultors que lluiten per guanyar-se la vida amb el cultiu d’arròs i sucre i que necessiten un nou cultiu més comercial.

Encara que no va guanyar les eleccions (controlades per l’exèrcit), Charnvirakul es va fer molt popular entre la població i va ser nomenat vice-primer ministre i ministre de Salut. Ara, Tailàndia podria convertir-se en el país més liberal del món amb el cànnabis.

D’altra banda, la crisi econòmica provocada per la pandèmia de covid ha tingut un gran impacte sobre el turisme, una de les principals fonts d’ingressos a Tailàndia. Així, el govern espera que el comerç de cànnabis impulsi l’economia local, però també l’anomenat turisme cannàbic: la gent viatjarà a Tailàndia específicament per rebre teràpies i tractaments amb extractes de marihuana.

Finalment, la despenalització de la marihuana també podria alleujar la pressió del sistema penitenciari. Tailàndia té algunes de les presons més superpoblades del món; la majoria dels reclusos hi són per delictes de drogues i molts menors. Això va provocar crítiques internacionals per les males condicions en les quals viuen els presos i va empènyer el govern tailandès a buscar una altra estratègia per combatre el tràfic de drogues.

El consum de marihuana al món

Tailàndia és el primer país asiàtic que despenalitza el consum de cànnabis (per a ús medicinal, no recreatiu); això podria obrir la porta i fer que altres països d’aquest continent fessin el mateix. Actualment, al món ja hi ha altres països on està permès consumir marihuana, encara que sempre amb restriccions.

Als Països Baixos, la marihuana no és legal sinó que està despenalitzada: això vol dir que n’està permès el consum propi i amb un límit en la compravenda per persona i per dia. Els coffee shops que venen marihuana han de tenir una llicència i complir una sèrie de requisits (no vendre alcohol, no permetre l’accés a menors d’edat…).

Els ‘coffee shops’ d’Amsterdam, la capital holandesa, poden vendre marihuana però amb restriccions. (Gabriele Stravinskaite / Unsplash)

Als Estats Units, cada estat té la seva pròpia llei sobre el consum i venda de cànnabis. En total, 16 estats permeten l’ús recreatiu d’aquesta planta, cadascun amb diferents criteris sobre el nombre de plantes que es poden tenir a casa, quantitat de grams, on es pot consumir…

El consum de marihuana per a ús medicinal és legal al Canadà des de l’any 2001. El 2018, el govern canadenc va legalitzar la marihuana recreativa amb la llei Cannabis Act i un any més tard va legalitzar els productes comestibles i concentrats de cànnabis. Un dels principals motius va ser combatre el tràfic de drogues i desviar els beneficis del narcotràfic a les arques públiques.

L’Uruguai va ser el primer país del món a legalitzar el cànnabis per a ús recreatiu al 2013. Els consumidors han d’inscriure’s en un registre nacional i apostar per l’autocultiu (un màxim de 6 plantes a casa), consumir a clubs cannàbics o comprar-lo a les farmàcies.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.