28 desembre 2024
spot_img
28 desembre 2024

Els conceptes clau de la Revolució russa

El comunisme dels bolxevics, els soviets i els gulags van definir la Revolució russa

La Revolució russa va ser l’origen d’un nou sistema polític: el comunisme, basat en la igualtat de tots els ciutadans. Existeixen molts tipus de comunisme i a Rússia va triomfar la visió dels bolxevics, que es van organitzar en soviets.

T’expliquem els conceptes clau de la Revolució russa.

Autocràcia vs. socialisme

Abans de la revolució, els russos vivien en un sistema autocràtic. A diferència de la democràcia, on el govern pertany al poble, en una autocràcia el poder es concentra en mans d’una sola persona: en aquest cas, el tsar Nicolau II.

Els partidaris de la Revolució russa defensaven un sistema socialista: una forma d’organització política on domina la propietat pública, els mitjans de producció i distribució pertanyen a l’Estat i s’administren de forma col·lectiva (no existeix la propietat privada).

El comunisme i els bolxevics

Tant el socialisme com el comunisme són dues ideologies que busquen reduir les desigualtats socials donant més poder a la classe treballadora.

La diferència principal és que el socialisme se centra més en l’aspecte econòmic per aconseguir la igualtat, mentre que el comunisme dona molta importància al sistema polític per controlar el funcionament de la societat.

En un sistema comunista l’Estat controla tots els àmbits socials i econòmics (empreses, producció, educació, habitatges socials…), i no existeix la propietat privada impulsada pel capitalisme.

Els bolxevics eren els comunistes més radicals del Partit Obrer Socialdemòcrata Rus (POSDR) i estaven liderats per Vladimir Lenin.

La bandera comunista mostra el símbol de la falç i el martell, que representa el poder dels camperols i els obrers. (Wikipedia)

Col·lectivització

Quan van arribar al poder, Lenin i els comunistes van col·lectivitzar l’economia: això vol dir que totes les empreses, negocis i terres de propietat privada van passar sota control del govern estatal.

L’objectiu era que el govern i les assemblees populars controlessin totes les fonts de producció. D’aquesta manera, la distribució de la riquesa podria fer-se de manera col·lectiva i s’eliminaria la pobresa.

Dictadura del proletariat

És un concepte ideat pel filòsof alemany Karl Marx. Segons ell, en el sistema capitalista existeix una dictadura de la burgesia que acapara el poder i domina les classes treballadores.

Per rebel·lar-se contra aquest sistema injust, els treballadors han d’imposar-se i instaurar una dictadura del proletariat. És un primer pas necessari per acabar amb la desigualtat de classes, consolidar la revolució i, llavors, instal·lar el sistema comunista.

Exèrcit Blanc i Exèrcit Roig

Després de la Revolució d’Octubre de 1917 (que segons el calendari gregorià va ser al novembre), els revolucionaris van fer fora el govern provisional i es van fer amb el poder.

No obstant això, els revolucionaris van haver d’enfrontar-se a una part de la societat russa que no era partidària del nou règim.

Durant la Guerra Civil russa que va seguir a la Revolució, Lenin i el seu Exèrcit Roig es van enfrontar a l’Exèrcit Blanc, que va rebre el suport d’altres països estrangers contraris al sistema comunista. Finalment, els bolxevics van vèncer.

Gulag

Al principi, GULAG era un acrònim de la Direcció General de Camps de Treball, però amb el temps la paraula va servir per descriure els camps de concentració del govern soviètic.

Després de la mort de Lenin el 1924, Stalin es va proclamar nou líder de la Unió Soviètica. Ell i els seus oficials van imposar un control estricte sobre el govern i la societat i no permetien cap tipus de dissidència.

Qualsevol persona que s’atrevís a criticar el règim o a opinar diferent podia ser enviat a un gulag, que en el fons eren presons disfressades de camps de treball forçats. Es calcula que milions de persones van ser tancades en gulags i n’hi van morir gairebé dos milions.

El govern comunista de la Unió Soviètica va enviar milions de persones a gulags, camps de treballs forçats. (Wikipedia)

Soviets

Els soviets eren assemblees populars formades per obrers, soldats o camperols. Van jugar un paper molt important en la Revolució, perquè servien per transmetre les ordres dels revolucionaris i organitzar la població.

Quan els bolxevics van arribar al poder, els soviets es van convertir en òrgans polítics que servirien per governar el país a nivell local i regional. Tots els soviets del país responien davant el Soviet Suprem de la capital, Moscou, on es trobaven els principals líders comunistes.

Més endavant, quan altres països van adoptar el sistema comunista, Rússia i la resta d’estats es van unir per formar la Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques (URSS).

Països comunistes entre 1979 i 1983: va ser el moment de la història en què va haver-hi més governs marxistes-leninistes. (Wikipedia)

Informa’t de tot a Junior Report Castellà | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.