11 gener 2025
spot_img
11 gener 2025

‘Concept art’ o com plasmar una idea en imatges

El ‘concept artist’ desenvolupa visualment la idea o història sobre la qual es desenvolupa un videojoc o una pel·lícula

Per Judith Vives

T’has preguntat alguna vegada com és el procés per plasmar la idea per a una pel·lícula o videojoc en una imatge? D’això tracta el ‘concept art’, una disciplina cada vegada més popular en el món de la creació audiovisual, especialment gràcies als videojocs.

El concept art és el “desenvolupament artístic previ d’un projecte de cinema, televisió o videojoc”, explica Juan Carlos Concha, professor de l’Escola Joso.

Segons Concha, el concept art existeix des de fa molt de temps, “des dels orígens del cinema”. Però és gràcies als videojocs i la seva popularitat que aquesta tècnica s’ha posat de moda.

La persona encarregada de desenvolupar la idea en imatges és el ‘concept artist’, una figura de referència en el procés de disseny previ al desenvolupament de videojocs, pel·lícules o sèries de televisió. Del seu talent i creativitat dependrà l’estètica i la imatge que tindrà un projecte.

Il·lustració de l’artista Maria Martínez, alumna de l’Escola Joso. (Maria Martínez)

L’artista conceptual és el primer a donar forma a les idees que el creatiu té en el seu cap: l’artista proposa l’aspecte i imatge dels personatges, els paisatges, els objectes i el conjunt del projecte a desenvolupar.

Al concept art hi ha molta llibertat creativa i es poden utilitzar moltes tècniques diferents per plasmar una idea en imatges concretes. Es pot utilitzar il·lustració, pintura, modelatge, retallables o disseny en 3D. Totes les tècniques valen!

Dominar el dibuix: un art essencial

El més bàsic per a un artista conceptual, sens dubte, és el dibuix. Per això, si vols dedicar-te a aquesta activitat has de dominar els principals elements del dibuix i conèixer a fons les teories i la pràctica de la forma i del color.

A partir d’aquí, el concept artist pot emprar qualsevol altra tècnica que l’ajudi a plasmar les idees en un format visual. Molts artistes aprofiten les noves tecnologies per fer dibuixos i models en 3D o pintar digitalment, mentre que altres prefereixen tècniques d’il·lustració més tradicionals.

L’Escola Joso imparteix un curs d’especialització de ‘concept art’ per aprendre tots els trucs d’aquesta disciplina: dibuix al natural, dissenys de personatges, color, disseny d’entorns, escultura digital i dibuix en moviment.

A més hi ha classes magistrals amb reconeguts artistes com els germans Grangel, Miki Montlló, Virginie Bourdin o David Benzal, entre d’altres.

Al final del curs, els estudiants han de presentar la imatge visual d’un projecte, que pot ser un videojoc, un còmic, un joc de taula o un curtmetratge. El 20 de juny, els alumnes de l’Escola Joso van presentar els seus projectes en un esdeveniment amb professionals del sector.

Els alumnes van poder rebre el feedback de professionals de la talla de Sergio Sandoval, concept artist de pel·lícules com El laberinto del Fauno o Hellboy, Virginie Bourdin, directora d’Art (MPC, Harry Potter, Marvel, Assesins Creieu) o Renato Roldan, director de art de la companyia de videojocs King.

Una oportunitat única per als futurs artistes conceptuals de mostrar el seu talent. Si tu també vols dedicar-te al concept art, informa’t sobre tota l’oferta disponible a l’Escola Joso.

Informa’t de tot a Junior Report Castellà | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.