27 desembre 2024
spot_img
27 desembre 2024

La “Commedia dell’Arte”, el teatre del segle XVI que segueix viu

Els alumnes de segon d’Interpretació de l’ESAD dediquen cada mes de novembre a aquest gènere teatral basat en l’humor

Per Judith Vives

Al segle XVI, en ple Renaixement, una nova manera de fer teatre va néixer a Itàlia i es va estendre per tot Europa. Es basava en l’humor i la improvisació i els seus actors realitzaven les representacions en places i mercats. Aquest gènere, un antecedent del teatre actual, es va batejar amb el nom de Commedia dell’Arte.

Cada mes de novembre, els alumnes de segon d’Interpretació de l’Escola Superior d’Art Dramàtic (ESAD) de l’Institut de Teatre ofereixen unes representacions de Commedia dell’Arte. Durant tres dies, els alumnes viatgen al passat convertint-se en personatges emmascarats i estereotipats protagonistes d’històries plenes de diversió i riure.

El gènere de la Commedia dell’Arte parla directament al públic. (IT)

El més característic de la Commedia dell’Arte és que no es basa en textos escrits sinó en la improvisació. En les funcions de l’època, els actors barrejaven elements propis del teatre més clàssic, com el teatre grec, amb altres elements com el cant, la música, l’esgrima i altres habilitats que després es convertirien en el que avui dia coneixem com el circ.

La Commedia dell’Arte és un espectacle coral de diversió i festa, amb un esperit carnavalesc on molts dels personatges van emmascarats. Però tot i que les escenes són improvisades, en aquest tipus d’obres sempre hi ha uns personatges fixos que representen diverses classes socials.

Quatre famílies de personatges

A la Commedia dell’Arte hi ha quatre famílies principals: els Vells, formada pels personatges Pantalone, Dottore i Strega; els Criats, amb Brighella, Arlechino, Colombina, Pulcinella i Zanni; els Enamorats i el Capitano.

Els Vells representen el poder, el que mana, i són els pares dels enamorats. Els Criats estan al servei dels Vells i Enamorats. Els Enamorats, fills dels Vells, representen l’amor en estat efervescent i el Capitano representa el poder militar i sol ser una persona forana de la vila.

Entre els Vells, Pantalone és un comerciant gasiu que es creu jove i enamoradís. El Dottore és un savi estudiós, amant del menjar i la bona cuina. Strega és una remeiera que domina les herbes, l’endevinació i els filtres d’amor. Els criats són: Brighella, un cuiner llest i astut que sol embolicar la troca; Arlechino, potser el personatge més conegut, és el criat maldestre i simple i acrobàtic; Colombina és divertida i juganera i representa el sentit comú; Pulcinella és sarcàstic i descregut, ha nascut d’un ou i pot exercir tots els oficis; i, finalment, Zanni, l’últim en tot. No té res més que una gana imparable.

En les històries, tots els personatges acabaran igual que han començat, a excepció dels Enamorats, que aconseguiran el seu objectiu final.

Pràctica de tècniques actorals

La Commedia dell’Arte es considera el primer teatre professional de l’edat moderna i d’ell es deriven patrons de conducta i d’escena. L’aparició de l’actriu en escena, el Teatre de Pantomima, l’Òpera Buffa o els Clowns (pallassos) són alguns dels llegats que ha deixat.

A l’Escola Superior d’Art Dramàtic s’estudia la Commedia dell’Arte dins de l’assignatura de segon ‘Pràctica actoral 2’ ja que permet practicar diverses tècniques com l’acrobàcia, la veu, el gest, la màscara o el moviment en l’escena.

També es barregen escenes corals, amb tots els personatges, amb monòlegs i diàlegs de ritme ràpid i concís. A més, en la Commedia dell’Arte també es parla directament al públic, s’interactua amb ell i se li fa participar en l’espectacle.

Alumnes caracteritzats durant una representació de Commedia dell’arte (Eric de Gispert).

Aquest any, a causa de la pandèmia de Covid-19, el professor i titellaire Alfred Casas ha ideat unes màscares de paper perquè durant els assajos els alumnes poguessin practicar amb elles sense perill. Casas ha dissenyat les plantilles i els alumnes han construït i personalitzat amb pintura aquestes màscares de cartró. D’aquesta manera no han hagut de compartir les màscares ja que cada estudiant ha tingut les dels personatges de la Commedia dell’Arte per assajar amb seguretat.

L’esforç d’aquests mesos d’aprenentatge sota la tutela de diversos professors d’interpretació, veu, moviment, esgrima i cant es tradueix ara en unes representacions que es podran veure del 18 al 20 de novembre a l’atri de l’Institut del Teatre. Lamentablement, per les mesures de seguretat només podran accedir els alumnes i personal de centre i l’aforament serà limitat.

Informació elaborada en col·laboració amb l’Institut de Teatre.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.